Umowa o dzieło, umowa zlecenie a podatki itd

• Autor wątku Autor wątku karlik from ruda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karlik from ruda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Może to głupie pytanie ale je zadam :ooo:

Czy pomiędzy dwoma osobami prywatnymi może zostać zawarta umowa zlecenie lub też umowa o dzieło?Kto powinien odprowadzić podatek, ja czy zlecający?

Zastanawiam się , gdyż otrzymałam propozycję zapłaty za utrzymywanie w dobrym stanie grobów (osoby mieszkające za granicą nie są w stanie o to zadbać)...i teraz chcąc żyć jednak w zgodzie z urzędem skarobowym zastanawiam się czy dało by rade zrobić to zgodnie z prawem tak abym mogła otrzymywać wynagrodzenie i rozliczać się z tego na zasadzie umowy o dzieło czy umowy zlecenia ..czy jednak w tym celu konieczne by było założenie działalności gospodarczej?

Żadna z osób proponujących mi tą"pracę" nie posiada działalności gospodarczej , ja równiez nie posiadam...

Z góry dziękuję za odpowiedź

Zaliczkę na podatek dochodowy odprowadza zleceniodawca na podstawie rachunku wystawionego przez zleceniobiorcę. Do końca stycznia nastąpnego roku zleceniodawca oddaje do US zbiorczy PIT za wszystkich swoich zleceniobiorców, a do końca lutego oddaje do US i daje zleceniobiorcy PIT, z którego zleceniobiorca musi się rozliczyć do końca kwietnia.

Dzięki za częściowe rozwianie moich wątpliwości.

Jednakże jak to się ma do dwuch osób prywatnych- czyli czy osoba która nie posiada firmy ( działalności gospodarczej) może mnie zatrudnić na umowę zlecenie lub umowe o dzieło - czy takie prawo przysługuje jedynie osoom posiadającym działalnośc gospodarczą...(zawsze mi się tak wydawało..) :?: :!:

Ps.

a może jest jakis inny sposób aby sprawę z tymi płatnościami rozwiązać i aby było to w pełni legalne?

Stronami umowy cywilnoprawnej spokojnie mogą być osoby nieprowadzące działalności - umowy zlecenia lub umowy o dzieło również. Nie zmienia to sposobu rozliczania podatku (i ewentualnych składek ZUSowskich) od tej umowy.

Powrót