umowa o dzieło ws PUP

• Autor wątku Autor wątku aleksa23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksa23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
odbywalam bezplatna praktykę w jednej z firm, po jej zakonczeniu rozmawialam z szefem, ktory byl zadolowny z mojej pracy i zaproponowal mi wynagrodzenie za kolejny miesiac, jesli u nich przepracuje (umowa o dzielo). Zaznaczylam ze jestem w pup, on skontaktowal sie z ksiegowa/albo jakas tam pania od prawnych apektow w firmie i mieli mi dac znac. Zaczełam od połowy maja, uspokajana, że specjalnie będzie to umowa o dzieło, żebym nie musiała tracić statusu os. bezr. Wczoraj dostałam dopiero tę umowę z datą 15.05. i tak sobie siedząc w necie poszperałam na ten temat i jestem w szoku! mialam 7 dni na zgloszenie tego faktu! 500zl grzywny! Czy mogę przesłąć do PUP te umowe w poniedzialek? Dołączyć jakiś list wyjaśniający, czy jest coś do zrobienia? A moze wypisać się z PUP? Poradźcie