Umowa o dzieło z niepełnoletnim

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam.

Chodzi mi konkretnie o przepisanie praw autorskich i podatek. Osoba ta (17 lat), chciałaby mi wykonać grafiki. Co musi mieć? Nie ma NIP, nie ma dowodu. Czy mogę podpisać umowę na podstawie PESEL ? Pomóżcie proszę. Jaki podatek? Taki sam jak zawsze?

Pozdrawiam.

Witaj,

Musisz uzyskać NIP za pośrednictwem firmy, która będzie Cię zatrudniać. Należy wypełnić wniosek NIP-3 i złożyć go w urzędzie skarbowym, potem czekać na decyzję.

Nie możesz podpisać umowy na podstawie PESEL.

Podatek taki jak określony od usługi jaką chcesz wykonać.

Pozdrawiam

[cytat="Vieri"]Witaj,

Musisz uzyskać NIP za pośrednictwem firmy, która będzie Cię zatrudniać. Należy wypełnić wniosek NIP-3 i złożyć go w urzędzie skarbowym, potem czekać na decyzję.

Nie możesz podpisać umowy na podstawie PESEL.

Podatek taki jak określony od usługi jaką chcesz wykonać.

Pozdrawiam[/cytat]
Zła odpowiedź!

1. Umowę o dzieło z siedemnastolatkiem może Pan podpisać bez żadnych problemów.
2. O nadanie numeru NIP występuje podatnik, lub płatnik podatku.
[lex:jtinw71t]Art. 5. 1. Podatnicy obowiązani są do dokonania zgłoszenia identyfikacyjnego; zgłoszenia identyfikacyjnego dokonuje się jednokrotnie, bez względu na rodzaj oraz liczbę opłacanych przez podatnika podatków, formę opodatkowania, liczbę oraz rodzaje prowadzonej działalności gospodarczej oraz liczbę prowadzonych przedsiębiorstw.
(..)
6. Przepisy ust. 1-4 oraz ust. 4a i 4b stosuje się odpowiednio do płatników podatków oraz płatników składek ubezpieczeniowych
[/lex:jtinw71t]
Często gdy jest to umowa o dzieło z nieletnim pracodawca na koniec roku wystawia PIT8B bez podanego numeru NIP. I wtedy jedno z rodziców dziecka występuje o NIP przy składaniu rozliczenia rocznego PIT-37.

3. Podatek przy umowie o dzieło i przeniesieniu praw autorskich:
Brutto minus koszty uzyskania 50% = netto; netto * 19% = podatek.

Powrót