Umowa o dzieło z przekazaniem praw autorskich oraz opodatkowanie.

• Autor wątku Autor wątku kemotk2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kemotk2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Zdaję sobie sprawę, że na moje pytania padły już odpowiedzi, kilka zni ch znalazłem, prosiłbym jedna o łapotologiczne wytłumaczenie tematu raz jeszcze.

Opiszę całą sytuację, a pod opisem zadam pytania.

Zajmuję się (a raczej zaczynam) tworzeniem stron (programista) jako freelancer. Podpisuję z klientem umowę o dzieło. Zlecam grafikowi wykonanie np. logotypu lub layoutu witryny. Całość przekazuję zleceniodawcy (tj. zamawiającemu witrynę).

1. Czy zawierając umowę o dzieło wraz z przekazaniem praw autorskich automatycznie mam możliwość edycji i odsprzedania np. logotypu (tj. czy przekazanie praw autorskich daje mi prawo do edycji, czy muszę zastrzec taki punkt w umowie?).

2. Czy do odsprzedania dzieła grafika wraz z moją witrynę muszą zostać przekazane prawa majątkowe, czy wystarczą prawa autorskie?

3. Jeśli zostaną na mnie przekazane prawa autorskie, muszę informować grafika komu i za jaką cenę zostanie przekazane jego dzieło?

4. Czy jeśli umówię się z grafikiem na pewną kwotę (oczywiście uwzględnioną w umowie, przy czym grafik wie, że jego dzieło zostanie przekazane wraz z całą witryną zleceniodawcy), mogę sprzedać dzieło grafika za inną kwotę i nie może on żądać żadnej dodatkowej zapłaty (gdzieś kiedyś czytałem o tym, że jednak może, jeśli zacznę zarabiać na jego dziele)?

5. Czy nabywając dzieło (nie mówię o przekazaniu go dalej), muszę się jakoś rozliczać z US? Zacytuję 2 wypowiedzi z Waszego forum:
"Podatek = 19% z 50% (pozostale 50% odlicza sie na "koszty uzyskania przychodu") = 9.5% z calosci "

"Ty wystawiasz zleceniodawcy rachunek za wykonane dzieło i musisz na nim wszystko wyliczyć. Zleceniodawca na podstawie tego rachunku wpłaca do US zaliczkę na podatek dochodowy i na koniec roku wystawia Tobie PIT-11, z którego musisz się rozliczyć w zeznaniu rocznym.

Przy okazji: za wykonanie dzieła kup wynosi tylko 20%, 50% dotyczy wyłącznie przekazania praw do dzieła. "

6. Jeśli przekazuję witrynę klientowi i wystawiam mu sam rachunek (bez faktury, ponieważ nie prowadzę działalności gospodarczej), to czy muszę się rozliczyć z podatku i jeśli tak, w jaki sposób (który PIT?)

Przepraszam, jeśli pytania wydadzą się Wam prozaiczne czy głupie, ale nie chciałbym popełnić błędu czy naruszyć prawa.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

1. Nie powinno się, ponieważ jest to autorskie prawo osobiste i tylko twórca może takich zmian dokonywać. Praktyka jednak jest różna. W umowie nie ma sensu tego zawierać bo i tak to postanowienie można podważyć.

2. Prawa autorskie dzielą się na osobiste i majątkowe. Przenieść można tylko majątkowe.

3. Nie.

4. W umowie z grafikiem jest zapis o jego wynagrodzeniu, nie musi być o tym co się będzie działo z dziełem potem ani za jaką kwotę może pójść.

5. Zleceniodawca w umowie o dzieło płaci do US za przyjmującego dzieło zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych. 18% po uwzględnieniu 50% kosztów uzyskania przychodu.

6. Twój zleceniodawca musi zrobić to co Ty w punkcie 5. w odniesieniu do grafika. Zleceniodawca płaci podatek z Twojego wynagrodzenia.

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.

Nawiążę jeszcze do 5. punktu.

1. W jaki sposób (i w jakim terminie) płacę ową zaliczkę? Przy rozliczeniu PIT czy jak? Czy robię to tylko po wystawieniu przez Wykonawcę rachunku, czy jesli nie otrzymam rachunku to na podstawie umowy o dzieło?

2. Dobrze rozumiem, że jeśli gafik przekaże mi prawa majątkowe, zaliczka na podatek dochodowy wynosi 9,5% kwoty z ceny ustalonej w umowie (np. 95 zł dla 1000zł za dzieło?), czy liczy się to inaczej? Jeśli inaczej -czy wyliczam to sam (czym w takim razie jest owe 50%), czy zleceniobiorca podaje kwotę (np. na rachunku)?

Przepraszam, że post pod postem, ale nie widzę opcji edycji.

Jeszcze jedno pytanie. Jeśli w powyższych przypadkach chodzi o PIT-11, to dobrze rozumiem, że wystawiam go do lutego (jednorazowo, uwzględniając każde rozliczenie z grafikiem) na podstawie otrzymanych rachunków? I w jaki sposób przekazuję mu ów pit?

Oczywiście proszę też o odpowiedzi na pytania z poprzedniego posta.

Podatek należy zapłacić po wypłaceniu wynagrodzenia jak sądzę. Rachunek musi zostać wystawiony.

Z grafikiem umawiacie się na wynagrodzenie, przy czym warto zaznaczyć, czy to będzie brutto czy netto bo potem mogą być nieporozumienia. Ustalacie wynagrodzenie na 1000 zł brutto. Przy przekazaniu praw majątkowych autor może odliczyć sobie 50% kosztów uzyskania przychodu czyli jego koszty to 500 zł (trzeba to sprawdzić, nie wiem czy nadal to jest). Z pozostałej kwoty 500 zł oblicza się podatek dochodowy od osób fizycznych - 18% czyli 90 zł. Tę kwotę do US, pewnie wraz z umową i rachunkiem. Do końca lutego następnego roku należy grafikowi wystawić PIT (nie wiem który) z podliczonymi wszystkimi kwotami. Można przesłać po prostu pocztą. Grafik tak naprawdę część tych pieniędzy odzyska w postaci zwrotu, więc pokrzywdzony być nie powinien :)

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Nieczęsto się zdaża, aby ktoś po raz enty tłumaczył kolejnej osobie to samo zamiast wykrzyczeć "użyj opcji SZUKAJ" lub "google.pl".

Jeszcze dwa ostatnie pytania i już więcej nie męczę ;)

1. W jaki sposób podpisać umowę o dzieło, jeśli nie jestesmy z tego samego miasta? Sporządzić, wydrukować, podpisać, zeskanować i przesłać do podpisu, czy jak? Czy taka umowa ma moc prawną (skoro umowa ustna ma...)?

2. Czy grozi mi coś, jeśli grafik nie odbierze listu z pitem, lub zaginie on na Poczcie? Czy wysłać to za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, czy w jaki sposób, abym mógł w razie czego udowodnić, że przekazałem ów PIT?

W umowach podaje się adresy zameldowania, czy można kontaktowe?

1. Najpierw drogą elektroniczną ustalić treść umowy pomiędzy sobą. Jak będzie pasować to wydrukować w dwóch egzemplarzach podpisać i wysłać listem poleconym. Odbiorca też podpisuje i jeden z egzemplarzy odsyła. W ten sposób umowa jest ważnie zawarta. Chyba, że dysponujecie kwalifikowanymi podpisami elektronicznymi to wtedy całość mogłaby się odbyć via Internet.

2. Wysyłka listem poleconym wystarczy.

Na umowie dane z dowodu osobistego :D

Dodam, że w internecie można znaleźć aktywne druki umowy o dzieło, rachunku do umowy o dzieło i PIT-11, oraz druki polecenia przelewu podatku na konto US (mają nadruk "podatki"). Polecenia przelewu należy prawidłowo wypełnić, szczególnie konto US, swój NIP, okres za który się wpłaca, n.p. 09M08 (za sierpień 2009), oraz symbol płatności - (PIT-4). Należy także pamiętać o sporządzeniu PIT-4 R za rok ubiegły do dnia 31 stycznia. Przypominam, że w trakcie roku nie składa się do US żadnych PIT-ów, list płac, rachunków, czy też umów.

O a nie do końca lutego? Mnie pita przysyłają dopier ow lutym właśnie :|

Do końca lutego otrzymuje się od płatnika PIT-11, natomiast PIT-4R wysyłany jest przez pracodawcę i zleceniodawcę do US, nie otrzymują go podatnicy. Jest to roczne rozliczenie wpłaconych zaliczek na podatek dochodowy.

Powrót