umowa o dzieło z udzieleniem licencji a zyski

• Autor wątku Autor wątku jowiszef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jowiszef

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Sytuacja jest następująca: napisałem program komputerowy jako osoba fizyczna i nie mogę się nim już zajmować i chcę aby firma ABC mogła się nim dalej zajmować czyli modyfikować go i sprzedawać, a ja otrzymywałbym 80% zysku ze sprzedaży i aby w programie jako właściciel widniała firma ABC.
1. Wg mnie rozwiązaniem byłaby umowa o dzieło z udzieleniem licencji (bez przeniesienia praw majątkowych, bo wtedy nie można mieć zysków ze sprzedaży).
2. Licencja wyłączna z określeniem pól eksploatacji (nie wiem czy nie za dużo tych pól):
a. stosowanie, wyświetlanie, przekazywanie i przechowywanie niezależnie od formatu, systemu lub standardu,
b. trwałe lub czasowe utrwalanie lub zwielokrotnianie w całości lub w części, jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie, niezależnie od formatu, systemu lub standardu, w tym wprowadzanie do pamięci komputera oraz trwałe lub czasowe utrwalanie lub zwielokrotnianie takich zapisów, włączając w to sporządzanie ich kopii oraz dowolne korzystanie i rozporządzanie tymi kopiami,
c. wprowadzanie do obrotu, użyczanie lub najem oryginału albo egzemplarzy,
d. tworzenie nowych wersji i adaptacji (tłumaczenie, przystosowanie, zmianę układu lub jakiekolwiek inne zmiany),
e. publiczne rozpowszechnianie, w szczególności udostępnianie w ten sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności elektroniczne udostępnianie na żądanie,
f. rozpowszechnianie w sieci Internet oraz w sieciach zamkniętych,
g. prawo do zwielokrotniania lub tłumaczenia jego formy (dekompilacja, kompilacja), włączając w to prawo do trwałego lub czasowego zwielokrotniania w całości lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie, a także opracowania (tłumaczenia, przystosowania lub jakichkolwiek innych zmian) bez ograniczania warunków dopuszczalności tych czynności, w szczególności, ale nie wyłącznie, w celu wykorzystania dla celów współdziałania z programami komputerowymi lub rozwijania, wytwarzania lub wprowadzania do obrotu, użyczania, najmu, lub innych form korzystania o podobnej lub zbliżonej formie,
h. zezwolenie na tworzenie opracowań i przeróbek Programu oraz rozporządzanie i korzystanie z takich opracowań na wszystkich polach eksploatacji określonych w niniejszej umowie,
i. prawo do określenia nazw Programu, pod którymi będzie on wykorzystywany lub rozpowszechniany, w tym nazw handlowych, włączając w to prawo do zarejestrowania na swoją rzecz znaków towarowych, którymi oznaczony będzie Program lub znaków towarowych, wykorzystanych w Programie,
j. prawo do wykorzystywania Programu do celów marketingowych lub promocji, w tym reklamy, sponsoringu, promocji sprzedaży, a także do oznaczenia lub identyfikacji produktów i usług oraz innych przejawów działalności, a także dla celów edukacyjnych lub szkoleniowych,
k. prawo do rozporządzania utworami składającymi się na Program i ich opracowaniami oraz prawo udostępniania ich do korzystania, w tym udzielania licencji na rzecz osób trzecich, na wszystkich wymienionych powyżej polach eksploatacji.
3. W umowie zamieszczam punkt (i tu mam wątpliwości), że firma ABC może program sygnować czyli w opcji „o programie” umieścić nazwę i dane kontaktowe firmy ABC.
Dziękują serdecznie za pomoc i rozwianie moich wątpliwości, bo problem raczej jest skomplikowany
Z wyrazami szacunku
JW ;)

jowiszef napisał:
... umowa o dzieło ...
A czemu umowa o dzieło skoro program jest już gotowy? Udzielasz po prostu licencji wyłącznej na zasadach dokładnie w niej określonych. Co do zasady polskie prawo autorskie nie przewiduje możliwości przeniesienia autorstwa (ad. 3.), Firma może sygnować program jako licencjodawca nie jako twórca.

Ostatnia edycja:
Powrót