umowa o dzieło za 2008r a wypełnienie pitu

• Autor wątku Autor wątku makoz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makoz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Bardzo sie ciesze, ze takie forum powstaje bo biedy człowiem może sie czegoś ważnego dowiedzieć:!: Oto mó problem. W 2008 roku od stycznia do czerwca pracowałam na podstawie umowy o dzieło ( byłam hostessą na promocjach) Niestety nie mogę się od mojej pracodawczyni doprosić pit-u11. Z dokumentów potwierdzająych moje zatrudnienie mam tylko umowę i kwoty netto , które wpływały mi na konto. Zadnych rachunków, RMU-ł, nic. Przeczytała, ze w takich sytuacjach mogę obliczyć sobie kwoty sama i na tej podstawie sie rozliczyć. No własnie tylko jak to zrobić (wyliczyć te kwoty)??
Mam kwotę netto, potrzebuję kwoty brutto, wyliczonego kosztu uzyskania przychodu i zaliczki pobranej przez płatnika. Prosze o pokazanie, na przykładzie jakiejś kwoty, jk mam to zrobić, jakie wartości procentowe zastosować.
No i jeszcze jedno, jakie sankcje mogę wyciągnąć wobec takiego nierzwetelnego pracodawcy.

prosze chociaż o odpowiedż czy odpowiedź na moje pytanie mogę tu uzyskać

W umowie o dzieło przyjęte jest, że koszty uzyskania przychodu to 20%. Podatek w ub. roku był 19%. Netto - to kwota pozostała z brutto minus uzyskanie (20% od brutto) i minus 19% od pozostałości (podatek). Licząc matematycznie, y=suma brutto; y-0,2y=0,8y (pozostałość po odliczeniu kosztów; 0,8y x 19% = 15,2%y=0,152y (podatek). Obliczamy netto: 0,2y+0,152y=0,325y (odliczenia); y-0,325y=0,648y (netto). Stąd zwykłe równanie:
0,648y - X
Y - ?
? = (Y x X):0,648. Kwotę X w złotych masz (netto).
Podatek zaokrągla się do całych złotych.

Ważne: od podatku się odlicza % na ubezpieczenie zdrowotne. W jakiej wysokości za ub. rok, możesz poszukać w internecie. Do tej kwoty dochodzi też mniejszy % na to samo - po prostu nie cała kwota na to ubezpieczenie pochodzi z podatku. Po prostu nalezy spracyzować, ile % na NFZ odchodziło z podatku, a ile dodatkowo z reszty zarobku.

Twój pracodawca prawdopodobnie dlatego nie wysyła ci PIT, ponieważ mogł w ogóle cię nie ewidencjonować.

Powrót