Umowa o dzieło za tekst a forma opodatkowania

• Autor wątku Autor wątku ckris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ckris

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam,
zakładam I.D. Gospodarczą, dotychczas moje dochody były oparte na umowach o dzieło za pisanie artykułów, tekstów instruktażowych, ogólnie publicystyka. Umowa powodowała przekazanie praw majątkowych na rzecz zleceniodawcy także kwota brutto nie była objęta podatkiem VAT. Przykładowo umowa została wystawiona na 900 zł brutto i ja dostawałem 814 zł, 86 zł to podatek. I tutaj moje pytania:

1. jaki podatek płaciło wydawnictwo?
2. jaki podatek będę ja płacił od tego typu umowy o dzieło jeśli przyjmę formę opodatkowania progresywnego?
3. obliczam podatek od 900 brutto, które jest mi przelawane na konto?

Przyjmuje podatek progresywny, gdyż w niedalekiej przyszłości i tak będę zajmował się innym formami, które w przypadku ryczałtu objęte są najwyższymi stawkami.

Pozdrawiam

1) Wydawnictwo płaciło owe 86, którego Ty nie dostawałeś
2) Zakładając, że nie będziesz VATowcem to jakikolwiek podatek zapłacisz po przekroczeniu w miesiącu około 1200 zł dochodu (jeżeli będziesz na preferencyjnym ZUSie - ok. 290 zł/mc przez 2 lata). Potem normalnie zysk * 19%
3) Tak, ale j.w.

No wydawnictwo z racji umowy o dzieło mogło sobie 50% z 900 zł wliczyć w koszty, więc te 86 zł to 19% z 450. Pytanie jest czy ja mogę tez prowadzic taką praktykę.

VATowcem będę, ale umowy o dzieło z przeniesieniem praw majątkowych na zleceniodawce nie są objęte VATem (po spełnieniu 3 warunków); o ile oczywiscie się nie mylę? (Chyba, że będąc płatnikiem VAT tak czy owak będę musiał odprowadzać podatek naliczony z w/w umów?)

Powrót