Umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku reszkahaha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reszkahaha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Posiadam zdolności artystyczne i chciałabym je wykorzystać. Kiedys malowałam postacie z bajek w przeczkolu na ścianie i chciałabym to kontynuować. ,,Malarstwo scienne artystyczne". Niewiem jak mam sie za to zabrać. Jak spozadzić umowe. Jak rozliczac sie z urzedem skarbowym. Jestem studentka i posiadam rente rodzinna.

Witaj, taka działalność to działalność artystyczna twórcza - więc możesz ją wykonywać na podstawie umów o dzieło (podobnie do tworzenia stron internetowych). Poszukaj takich tematów - w tym dziale, na 'Nowych technologiach' i w dziale 'Umowy zlecenia i o dzieło' - użyj opcji 'Szukaj' lub poszperaj w 'Archiwach' działów. tu masz przykładowy link: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/153920-tworzenie-stron-internetowych-aspekty-prawne.html.
Kiedys malowałam postacie z bajek w przedszkolu na ścianie i chciałabym to kontynuować.
Uważaj - wizerunki postaci z bajek (np. zwierzyniec Disney'a - Kubuś Puchatek..) bywają chronione prawnie jako zastrzeżone znaki towarowe. Wtedy na wykorzystywanie takich postaci w zakresie praw ochronnych należy posiadać zgodę właściciela tych praw ochronnych. Zastrzeżenia sprawdza się w polskich i międzynarodowych bazach znaków zastrzeżonych - UPRP - Strona główna. Poszukaj podobnych tematów o postaciach z bajek.

Powrót