Umowa o dzielo

• Autor wątku Autor wątku myspam3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myspam3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Znajduje sie w sytuacji, gdzie razem z moim znajomym wykonujemy zlecenia na umowe o dzielo, problem w tym, ze umowy podpisuje tylko on, i to on przyjmuje pieniadze, rozlicza sie z US a nastepnie mi przelewa polowe otrzymanej kwoty. Dodatkowo on mieszka w polsce a ja za granica. Czy w tym przypadku moga mnie spotkac jakies konsekwencje zwiazane z tym, ze otrzymuje pieniadze na konto osobiste w ten sposob? Jak najlepiej rozwiazac ta sytuacje? Wiem, ze pracujac za granica musze rozliczac sie z tutejszym US, ale z drugiej strony nie mozna dwukrotnie odprowadzac podatku od tej samej kwoty (chyba ze o czyms nie wiem). Z kolei spisywanie dwoch umow o jedno dzielo (tak abym ja rozliczyl sie u siebie, on w polsce) wydaje mi sie pozbawione jakiegokolwiek sensu. Pomozcie;]

Pieniądze jakie Pan otrzymuje są w obecnej sytuacji darowizną, którą należy zgłosić do US i zapłacić odpowiedni podatek.
Na przyszłość proszę podpisać umowę na dwóch wykonawców dzieła i każdy z Was powinien wystawić rachunek i rozliczyć się z fiskusem.

[cytat="Janusz M."]Pieniądze jakie Pan otrzymuje są w obecnej sytuacji darowizną, którą należy zgłosić do US i zapłacić odpowiedni podatek.[/cytat]
Czy podatek powinno sie odprowadzac od kazdej kwoty czy tez istnieje jakis pulap, po ktorego przekroczeniu kwota podlega opodatkowaniu?

Powrót