Umowa o naukę

• Autor wątku Autor wątku YRKOM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

YRKOM

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Zapisałem się 31.08 do liceum zaocznego płatnego. Z przyczyn niezależnych muszę zrezygnować i rozwiązać umowę. Wypowiedzenie jest 3 miesięczne, z tym, że liczy się na koniec miesiąca. Czyli muszę zapłacić czesne za 4 miesiące.
Czy istnieje jakieś rozwiązanie, że np. minął tydzień od podpisania i te 3 miesiące nieobowiazuje? Umowę podpisywałem na miejscu, czyli nie na odległość.
A co w przypadku gdy nie zapłacę? Ja nie pracuję. Nic nie posiadam, żeby komornik mi zabrał.
Pomóżcie.

YRKOM napisał:
Czyli muszę zapłacić czesne za 4 miesiące.

Tak

YRKOM napisał:
Czy istnieje jakieś rozwiązanie, że np. minął tydzień od podpisania i te 3 miesiące nieobowiazuje? Umowę podpisywałem na miejscu, czyli nie na odległość.

Skoro nie na odległosć, to nie ma możliwości odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni

YRKOM napisał:
A co w przypadku gdy nie zapłacę? Ja nie pracuję. Nic nie posiadam, żeby komornik mi zabrał.

Pozew sądowy, nakaz zapłaty (tutaj dochodzą koszta sądowe) a potem komornik (tutaj koszta komornicze). Teraz nie posiadasz i nie pracujesz, ale okres przedawnienia to teraz 6 lat. Czy jesteś pewna, że za 6 lat nadal nic nie bedziesz miała (odsetki będą w tym czasie rosły). Każdy ruch komornika powoduje, że ten okres 6 lat zaczyna płynąć od początku, tak wiec jak wierzyciel bedzie pilnował interesów, to tego komornika z coraz większymi kosztami bedziesz miała do końca życia.

Wiedziałeś co podpisujesz, a jeśli zobowiązałeś się do zapłaty nie mając pracy no to teraz znajdź pracę i zapłać. Jak nie zapłacisz to mogą skierować sprawę do sądu, dojdą koszty, a o komornika się nie martw, ten poczeka nawet parę lat (a koszty będą rosły). Być może jeśli to jakaś sytuacja losowa to w szkole podejdą do tego indywidualnie i nie będziesz musiał płacić, ale to już z nimi załatw.

Powrót