Umowa o podział majątku

• Autor wątku Autor wątku MaaRee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaaRee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Cześć
proszę Szanownych forumowiczów o poradę. Po 25 latach postanowiliśmy rozstać się z żoną. W 2000 roku wykupiłem mieszkanie od spółdzielni i razem z żoną zostaliśmy właścicielami mieszkania. Teraz ustaliliśmy, że ja wyjdę z mieszkania i wynajmę sobie lokum a w mieszkaniu zostanie żona i 16 letnia córka. Ja będę opłacał wszelakie koszty mieszkaniowe im ale powiedziałem żonie, że kiedy córka skończy szkołę średnią, czyli osiągnie 19 lat, to będę chciał aby to mieszkanie uległo podziałowi. Żona zgadza się na podpisanie umowy o podział majątku-mieszkania. Jednak czy mogę w takiej umowie zawrzeć, że w 2028 roku, po osiągnięciu 19 roku życia przez córkę mieszkanie zostanie sprzedane i podzielone równo kwotowo lub że żona spłaci swój udział w mieszkaniu mojej osobie? Nadmieniam, że nie jesteśmy jeszcze rozwiedzeni, to dopiero zrobimy w najbliższym czasie, za porozumieniem stron.
Dziękuję za rady i pozdrawiam

Jeżeli prawo własności mieszkania wchodzi do majątku wspólnego to nie możecie Państwo jeszcze na ten moment zawrzeć umowy o podział majątku wspólnego dopóki trwa wspólność majątkowa. Zniesienie wspólności majątkowej może być skutkiem m.in. umowy pomiędzy małżonkami (akt notarialny), postanowienia sądu w sprawie o ustanowienie rozdzielności majątkowej lub wyroku rozwodowego.
Jednak czy mogę w takiej umowie zawrzeć, że w 2028 roku, po osiągnięciu 19 roku życia przez córkę mieszkanie zostanie sprzedane i podzielone równo kwotowo lub że żona spłaci swój udział w mieszkaniu mojej osobie?
Według mnie taki zapis nie byłby prawnie wiążący - sposób podziału danej rzeczy powinien być jeden i wynikać jasno z umowy czy orzeczenia.

Powrót