umowa o poufności - projektowanie - prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku didee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

didee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,
mam do podpisania umowę (B2B) wraz z klauzulą o poufności na 30 lat, w której jednocześnie muszę zrzec się jakichkolwiek praw do utworów ( projekty architektoniczne); m.in. przeniesienie praw autorskich oraz zobowiązanie do nie wykonywania osobistych praw autorskich do utworów.

W ramach klauzuli o poufności zakaz przetwarzania, archiwizowania projektów które opracowałam, czyli po ustaniu umowy powinnam oddać wszystkie materiały swojej pracy zleceniodawcy i/lub wykasować.

Nie bardzo wiem czy to w ogóle jest zgodne z prawem, ponieważ taka umowa pozbawia mnie teoretycznie jakichkolwiek praw wobec projektów wobec których obowiązują mnie inne przepisy związane z moją działalnością zawodową, m.in. odpowiedzialnością.
Projekty są nierozerwalnie związane ze mną jako projektantem i jeśli w przyszłości będzie jakakolwiek sprawa związana np: z odpowiedzialnością zawodową to bez materiałów nie będę w stanie niczego odtworzyć bo nie będę ich miała.
Nie ma gwarancji że biuro, któremu wszystko przekaże będzie istnieć za 5, 10 czy 50 lat i przekaże mi w ogóle na wezwanie jakiekolwiek materiały archiwalne.
No i co z moim know-how ?

Jak podejść do umowy o poufności w takim przypadku i jakie przepisy znajdą tu zastosowanie, które pomogą zbojkotować tak restrykcyjne wg mnie zapisy ?

Proszę o pomoc lub komentarz osób, które miały z czymś takim do czynienia.

Przede wszystkim autorskie prawa osobiste są niezbywalne i nigdy nie wygasają.

didee napisał:
... z klauzulą o poufności na 30 lat, ...
Jeśli dostaniesz za to stosowne wynagrodzenie to czemu nie. W innym przypadku takiej umowy nie podpisałbym. Pomijam już fakt, że tak restrykcyjne warunki należało by uznać za sprzeczne z zasadami współżycia społecznego i niewspółmiernie ograniczające Twoje interesy.

TSG napisał:
Przede wszystkim autorskie prawa osobiste są niezbywalne i nigdy nie wygasają.
Tak, ale jak powyżej jest dopuszczalne zobowiązanie się do ich nie wykonywania.

LeszsekS napisał:
Tak, ale jak powyżej jest dopuszczalne zobowiązanie się do ich nie wykonywania.
Naturalnie, ale czy taka umowa nie może zostać rozwiązana w każdej chwili ze względu na istotne interesy twórcy?

Dziękuję za szybki odzew

LeszsekS napisał:
Naturalnie, ale czy taka umowa nie może zostać rozwiązana w każdej chwili ze względu na istotne interesy twórcy?

Czy to możliwe ? Czy mogę rozwiązać to w każdym momencie i jak - wypowiedzenie umowy ?

LeszsekS napisał:
ak restrykcyjne warunki należało by uznać za sprzeczne z zasadami współżycia społecznego i niewspółmiernie ograniczające Twoje interesy.

Czy w tym konkretnym przypadku ( praca jako architekt na zlecenie) można uznać umowę za sprzeczną z zasadami współżycia i czy można taką umowę prawnie podważyć?

Rozumiem, że podważona umowa przestaje obowiązywać w jakimkolwiek wymiarze.
Więc może podpisać a później podważyć, wówczas jakby jej nie było (?) - jak to rozumieć ?

TSG napisał:
... ale czy taka umowa nie może zostać rozwiązana w każdej chwili ze względu na istotne interesy twórcy?
Może, ale zleceniodawca będzie miał prawo do roszczeń jeśli narazi go to na dodatkowe koszta i straty. Autor musi brać to pod uwagę jak i restrykcyjne dwa lata.

Powrót