Umowa o pożyczke pieniężna , ewentualne egzekwowanie długu

• Autor wątku Autor wątku ameno25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ameno25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Na wstępie chciałbym napisać ze jest to moj pierwszy post na tego typu forum wiec proszę o wyrozumiałość i jesli pomyliłem dzial prosze przeniesc post do odpowiedniego.

6 października pożyczyłem znajomej duża kwotę pieniężna na spłatę kredytu w banku na okres 6miesiecy , w związku z tym iz miała przysłowiowe odsetki od odsetek miała za pożyczone pieniądze spłacić dług , jednak po tym jak pożyczyła ode mnie pieniądze postanowiła tylko wyrównać rachunki z bankiem i resztę spłacać w ratach ,nie jak wczesnej mówiła jednorazowo . Zanim dostała pieniążki do reki sporządzilismy umowę , odprowadzili podatek w urzędzie skarbowym, w umowie ustanowiliśmy jako zabezpieczenie pożyczki hipotekę (numer księgi wieczystej ) + poręczyciela (tutaj zostala sporzadzona odrebna umowa) ,

Pytania mam następujące : Jesli ta osoba po upływie 6 miesięcy nie odda mi pieniędzy jak mam ewentualnie je odzyskać , co jeśli bank gdzie ma wciąż niespłacony kredyt wcześniej zajmie hipotekę , czy ta osoba może sprzedać ten dom w ciągu trwania naszej umowy ?

Jesli ta osoba po upływie 6 miesięcy nie odda mi pieniędzy jak mam ewentualnie je odzyskać
ladnie poprosic albo na drodze sadowej
co jeśli bank gdzie ma wciąż niespłacony kredyt wcześniej zajmie hipotekę
jest cos takiego jak pierwszenstwo w ksiegach wieczystych...wiec taki scenariusz jest prawdopodobny
czy ta osoba może sprzedać ten dom w ciągu trwania naszej umowy ?
to raczej bedzie jako czynnosc dokonana z pokrzywdzeniem wierzycieli

ale bardzo sensowne ze masz poreczyciela, jesli dluznik nie zaplaci to sciagaj szmal od poreczajacego

jest cos takiego jak pierwszenstwo w ksiegach wieczystych...wiec taki scenariusz jest prawdopodobny

Nie napisałem ze kredyt w banku nie jest hipotetyczny , ale bank chyba może sprzedać mieszkanie w razie niespłacania kredytu , czy ta osoba może zaciągnąć następny kredyt na hipotekę w baku skoro ze mną ma umowę ?

Nie napisałem ze kredyt w banku nie jest hipotetyczny
napisales ze jest hipoteczny wiec zgodnie z pierwszenstwem najpierw zaspokoi sie z nieruchomosci bank co udzielil kredytu, potem dopiero ty - o ile cos jeszcze zostanie.... zawsze pozosstaje ci opcja poreczyciela
zy ta osoba może zaciągnąć następny kredyt na hipotekę w baku skoro ze mną ma umowę
no moze tylko nie wiem kto jej da...bank spojrzy na ksiege wieczysta a tam dwie hipoteki...nie bedzie chcial takiego zabezpieczenia...a nawet jakby ktos chcial to i tak bedzie mial hipoteke trzecia w kolejce...

no moze tylko nie wiem kto jej da...bank spojrzy na ksiege wieczysta a tam dwie hipoteki...nie bedzie chcial takiego zabezpieczenia...a nawet jakby ktos chcial to i tak bedzie mial hipoteke trzecia w kolejce..

Ups tzn że mielismy zrobic jakis wpis do ksiegi wieczystej ? , bo ja tylko na umowie wpisalem numer ksiegi wieczystej , ale w samej ksiedze nie jest nigdzie odnotowane ze hipoteka jest obciązona

1) W celu zabezpieczenia udzielonej przez Pożyczkodawce pożyczki , Pożyczkobiorcy ustanawiają hipotekę na nieruchomości polożonej w XXXXX przy ul. Wxxxka Polxxxgo X/X – posiadającej księgę wieczystą nr. EL1I / 00024027 / 6 do wysokości xxxxxxx( słownie: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ) złotych .

2) Drugim zabezpieczeniem jest Poręczycziel z którym zostala spisana odrębna umowa o poręczenie pożyczki , oraz przekazana każdej ze stron

Ostatnia edycja:
Ups tzn że mielismy zrobic jakis wpis do ksiegi wieczystej ?
tak
"ustawa o ksiegach wieczystych i hipotece"
Przepis prawny:
Art. 67. Do powstania hipoteki niezbędny jest wpis w księdze wieczystej.
tak wiec na razie nie macie hipoteki, biegnij do sadu!

Tzn co dokladnie mam zrobic ? Isc z nia do sadu i zrobic wpis w ksiedze wieczystej ?
Mam rowniez od niej weksel wlasnie na kwote taka jak w pozyczce

Powrót