Umowa o pracę a nieprzenoszenie materialnych praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku gawin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gawin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Mam zamiar podjąć pracę w charakterze informatyka. Do moich zadań będzie należało miedzy innymi tworzenie programów, stron www oraz modyfikacja już istniejących aplikacji.
Na podstawie rozmowy z pracodawcą uzyskałem zapewnienie że wszelkie prawa majątkowe będą należały do mnie. Natomiast w myśl upaipp przy tego typu umowie prawa materialne przechodzą na pracodawcę. Chciałbym zachować dla siebie prawa materialne tylko do części aplikacji, które w przyszłości chciałbym móc sprzedać innym firmą z tej samej branży (w rozmowie z pracodawcą uzyskałem na to pozwolenie).
Stąd moje pytania:
1) Jak sformułować odpowiednie zapisy w umowie o pracę?
2) Czy może lepiej aby ta część aplikacji do których chciałbym zachować prawa materialne powinna być wykonywana na podstawie oddzielnych umów np. umowa o dzieło?
3) Czy umowa o pracę i umowa o dzieło z jednym pracodawcą mogą być podpisane?
4) Ewentualnie czy istnieje jakieś inne rozwiązanie (bez zakładania działalności).
Pozdrawiam.

gawin napisał:
Natomiast w myśl upaipp przy tego typu umowie prawa materialne przechodzą na pracodawcę.
Art.12. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - stanowi wyraźnie, że kwestia majątkowych praw autorskich do dzieł stworzonych przez pracownika może być taż kształtowana dowolnie, jeśli tak jest wola obu stron.
Chciałbym zachować dla siebie prawa materialne tylko do części aplikacji, które w przyszłości chciałbym móc sprzedać innym firmą z tej samej branży (w rozmowie z pracodawcą uzyskałem na to pozwolenie).
to problem, bo w umowie o pracę można realnie sformułować jakieś ogólne zasady, czyli, że przykładowo, majątkowe prawa autorskie do całości dzieł pozostaną przy pracowniku. W momencie, kiedy będą to tylko prawa do części modułów (dzieł) trzeba by, moim zdaniem, tworzyć niezależne umowy przeniesienia majątkowych praw autorskich do jednej części stworzonego dzieła, zaś udzielenia licencji na korzystanie z dzieła przez pracodawcę dla jego pozostałej części. W każdym bądź razie powinno to być tak dokonane, aby dla każdego dzieła (jego części) stworzonego przez pracownika jasno wynikało, kto ma jakie majątkowe prawa autorskie do niego. Skomplikowane trochę to się robi.
2) Czy może lepiej aby ta część aplikacji do których chciałbym zachować prawa materialne powinna być wykonywana na podstawie oddzielnych umów np. umowa o dzieło?
3) Czy umowa o pracę i umowa o dzieło z jednym pracodawcą mogą być podpisane?
w zakresie obowiązków etatowych - nie.

Powrót