Umowa o prace a wyjazd zagranice

• Autor wątku Autor wątku vayamospl123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vayamospl123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Sprawa wygląda następująco.
10dni temu urząd pracy przedstawił mi oferte pracy w jednej z firm jako ze nie miałem wtedy nic na oku to przyjąłem tą oferte.W firmie której miałem pracowac powiedziano mi ze to bedzie normalna umowa o prace od 01.08.2016 na poł roku i tak mi też napisali na tej karcie która potem dostarczyłem do biura pracy.
Wczoraj okazało się ze moge wyjechać za granice do pracy za dużo wiekszą kase niestety umowe bede miał dopiero od 20.08.216.
Dzis poszedłem do urzedu pracy aby się wyrejestrować a tu babka mi mówi ze nie moge się wyrejestrować gdyż według nich mam już zapewnioną prace w firmie której oferte mi przedstawili od 01.08.2016.
Dodam jeszcze ze w firmie zadnej umowy nie podpisałem jedynie w urzedzie pracy podpisywałem dokument ze podejmuje tą prace od 01.08.2016.

Poinformowano mnie również w urzedzie pracy ze jezeli nie wstawie sie 01.08.2016 do pracy w tej firmie to bedzie to traktowane jako odmowa i utrace status bezrobotnego na 4 miesiące.
Prosze o porade co w takiej sytacji mam zrobić - oczywiscie mogłym olać tą prace co mi urząd pracy zaproponował i się tam nie wstawić ale wtedy nie bede się mgół w urzedzie pracy zarejestrować przez najbliższe 4miesiące i strace ubezpieczenie a wcale nie mam pewności ze za granicą mi się praca nie skonczy za miesiąc czy za dwa.
Poprostu interesuje mnie jak się wyrejestrować z urzedu pracy aby nie było to odebrana jako odmowa przyjęcia pracy.

Ostatnia edycja:
vayamospl123 napisał:
Poinformowano mnie również w urzedzie pracy ze jezeli nie wstawie sie
Do pracy lepiej się nie wstawać. Ale stawiać na wezwania już trzeba.

Dla mnie skoro podpisałeś umowę, że podejmujesz prace to nie da się już zrezygnować. A co się stanie gdy 15 sierpnia wypowiesz te umowę o prace? Myśle, że to jedyna możliwość. Ale niech wypowie się ktoś wie dokładniej jak wygląda umowa o pracę zdobyta za pośrednictwem PUP.

Tyko że ja wyjeżdzam zagranice w poniedziałek wieczorem a umowe bede miał dopiero od 20.08...

o ille wiem, to umowa o pracę na 6 miesięcy ma okres wypowiedzenia 30 dni. Czyli najwcześniej 30 września byłbyś wolny. Chyba ze rozwiążesz umowe za porozumieniem stron. A czemu zakładasz że ta zagraniczna umowa się skończy za miesiąc?

Urzędy Pracy w ten sposób się bronią przed bezrobotnymi co to by chcieli podjąć wskazaną pracę, no ale akurat w tym samym czasie znajdują lepszą ofertę, która zupełnie przez przypadek nie wypala.

Dla mnie rozwiązanie jest proste. Wyrejestrowanie jest decyzją administracyjną od której będzie Ci przysługiwało odwołanie.

Zanim wyjedziesz za granicę napisz, podpisz i zostaw w domownikowi, który będzie w Twoim imieniu odbierał listy wyjaśnienie, że nie zrezygnowałeś z wskazanej przez Urząd pracy tylko znalazłeś ją samodzielnie dlatego nie powinni Cie wyrejestrować "dyscyplinarnie" ale w normalnym trybie. Po otrzymaniu umowy zeskanuj/sfotografuj ją i prześlij ją domownikowi, który razem z wcześniej spisanym wyjaśnieniem przekaże jako odwołanie.

Jeśli nie posiadasz nikogo zaufanego w kraju, kto odbierze korespondencję to sam wyślij takie wyjaśnienia zza granicy od razu po otrzymaniu umowy.

Dziwi mnie to, że znasz termin podjęcia pracy a nie potrafisz zorganizować by wcześniej przesłano Ci umowę.

vayamospl123 napisał:
wyjeżdzam zagranice w poniedziałek wieczorem a umowe bede miał dopiero od 20.08...
Coś to "nieładnie pachnie". Co będziesz robić przez 20 dni, chyba pracować "na czarno"?

Przez 20 dni będzie robił nic. Chyba nie ma nakazu pracy. Choć co poniektórzy bez wątpienia za tym tęsknią:) Podobnie jak rolnicy za dostawami obowiązkowymi

Wyjeżdża akurat w dniu w którym powinien podjąć pracę wskazaną przed Urząd Pracy. Taki pech.

Witam ponownie
Więc tak zrobiłem zgodnie z powyższymi wskazówkami - napisałem pismo wyjasniające i zostawiłem je domownikowi który ma wykonać odwołanie.Dziś otrzymałem informacje ze przyszła już decyzja z urzedu pracy którą zamieszczam poniżej i szczerze mówiąc nie wiem co mam o tym mysleć.
Z decyzji wynika jednoznacznie ze zostałem wyrejestrowany z urzedu pracy w normalnym trybie z powodu podjecia pracy.
Zastanawiam się tyko czy takie pismo jest wysyłane z automatu a urząd pracy jeszcze nie został poinformowany przez firme w której miałem podjąc prace że się w niej nie pojawiłem czy poprostu wyrejestrowali mnie normalnie?
Zastanawia mnie tutaj fakt że data napisania tego pisma do 02.08 a ja miałem podjąc prace od 01.08 czy firma nie powinna odrazu poinformować urzędu że nie pojawiłem się w miejscu pracy?
Powiedzcie mi co Wy o tym sądzicie.
aw488_xxxx.jpg

vayamospl123 napisał:
Zastanawiam się tyko czy takie pismo jest wysyłane z automatu a urząd pracy jeszcze nie został poinformowany przez firme w której miałem podjąc prace że się w niej nie pojawiłem czy poprostu wyrejestrowali mnie normalnie?
Zapewne nie został: ani przez Pana ani przez firmę.
vayamospl123 napisał:
Zastanawia mnie tutaj fakt że data napisania tego pisma do 02.08 a ja miałem podjąc prace od 01.08 czy firma nie powinna odrazu poinformować urzędu że nie pojawiłem się w miejscu pracy?
Nie, firma nie ma takiego obowiązku, to Pan powinien poinformować PUP o tym, że się Pan rozmyślił. Wkrótce PUP się dowie, że pracy Pan nie podjął, także zapewne niniejsza decyzja zostanie uchylona.

Kosssz napisał:
Zapewne nie został: ani przez Pana ani przez firmę.
Nie, firma nie ma takiego obowiązku, to Pan powinien poinformować PUP o tym, że się Pan rozmyślił. Wkrótce PUP się dowie, że pracy Pan nie podjął, także zapewne niniejsza decyzja zostanie uchylona.

Myli sie Pan/i
Informowałem mojego posrednika pracy ze nie podejme tej pracy gdyż mam inną.
Jedyna opcja jest taka ze babka to jednym uchem wysłuchała a drugim wy******.....

vayamospl123 napisał:
Informowałem mojego posrednika pracy ze nie podejme tej pracy gdyż mam inną.Jedyna opcja jest taka ze babka to jednym uchem wysłuchała a drugim wy******.....
W urzędach istotne zgłoszenia dokonuje się na piśmie. Czy Pan takie złożył?
Urzędnik nie jest sekretarką czy protokolantem i nie ma obowiązku odnotowywać każde pojedyncze słowo klienta... często rzucone w luźnej rozmowie.
O wyjeździe za granicę bezrobotny zawiadamia URZĄD, co oznacza, że zgłoszenie musi zostać dokonane w formie oficjalnej.

Ostatnia edycja:
Kolego nie studiuje prawa zeby to wszystko wiedzieć.
Dla mnie te wszystkie urzędasy w UP to poprostu banda nierobów którzy nie działają tam po to aby pomóc bezrobotnemu a po to żeby sobie statystyki poprawić (wyrzucając kogo się tyko da oraz wciskając masowo ludziom największe g**** jakie się tyk da.)
Na szczescie już jestem poza granicą i mam nadzieje ze długo nie wróce do tego postkomunistycznego kraju.
Dziekuje za pomoc.
To wszystko w temacie można go zamknąć

vayamospl123 napisał:
Kolego nie studiuje prawa zeby to wszystko wiedzieć.
Przestrzeganie obowiązujących powszechnie przepisów prawa nie jest zarezerwowane wyłącznie dla studentów prawa.
Każdy obywatel RP ma obowiązek go przestrzegać i wyłącznie na Panu spoczywa odpowiedzialność, że nie czyta Pan dokumentów, które Pan podpisuje. Czy od Urzędu Skarbowego również oczekiwać Pan będzie wypełnienia za Pana PIT-u w ustawowym terminie?
Życzymy zatem powodzenia w innych, bardziej liberalnych krajach, które będą myśleć za Pana.

P.S. Znaczek przy nicku wskazuje, że nie jestem "kolegą".

Ostatnia edycja:
Powrót