Umowa o pracę a zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku Matihol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matihol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie

Od roku mieszkam i pracuję za granicą. Zmusiła mnie do tego sytuacja w której znalazłem się po stracie pracy. Na tą chwilę mam dwa zadłużenia powstałe z braku spłaty kredytów. Jeden z nich wykupiła firma windykacyjna z którą mam kontakt i sukcesywnie spłacam swój dług. Udało mi się zdjąć zajęcie komornicze z tego zadłużenia i w tym przypadku nie mam żadnych problemów.
Problemem jest natomiast zadłużenie powstałe w wyniku nie spłacania kredytu na samochód. Kredyt oczywiście zawarty był z jednym z banków. Próbowałem dogadać się z bankiem, żeby rozłożyli mi moje zadłużenie na raty jednakże, bank nie zgodził się ponieważ nie jestem godny zaufania itp. Kredyt opiewa na kwotę ok 30 tys zł. Prócz zadłużenia w tym przypadku niestety mam komornika, który próbuje ten dług ściągnąć.
Nadarzyła mi się okazja intratnej pracy w polsce ale wiem, że moze wiązać sie to z konsekwencjami.
Nie chciałbym, żeby mój przyszły pracodawca w pewnym momencie otrzymał pismo o zajęciu pensji ewentualnie wejście na moje konto. Czy jest jakis sposób, żeby dogadać się z bankiem, żeby zrezygnowali z komornika? Czy znacie jakichś prawników, którzy mogli by podjąć się negocjacji z Nimi w moim imieniu?
Piszę ponieważ taka szansa rzadko się zdarza a wolałbym wrócić do kraju gdzie mam rodzinę i znajomych.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót