Umowa o prace na 3 lata, w tym okres probny 6 miesiecy

• Autor wątku Autor wątku zalamana32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamana32

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Pisze w imieniu znajomej, ktora mnie o to poprosila. Zaczyna ona prace od 1 wrzesnia w duzej, renomowanej firmie. Dostala umowe na 3 lata tzn do 14.12.2013 roku , z tym ze okres probny jest w tym 6 miesiecy. Kündigungsfrist jest z obu stron 2 tygodniowy. Wczoraj jednak okazalo sie, ze jest w 4 tyg ciazy. Pytanie moje brzmi, czy jak pojdzie do tej pracy i zatai, ze jest w ciazy przez kilka miesiecy (nie wiem, jak dlugo jej sie to uda), to czy moga ja zwolnic po tym okresie probnym bez zadnego problemu, jak juz ujawni fakt, ze spodziewa sie dziecka? Czy moze isc na zwolnienie, zeby jakos to przeciagnac, zeby uniknac zwolnienia? Czy bedzie chroniona jakims specjanym prawem dla kobiet w ciazy? Czy nie moga jej zwolnic przez te 3 lata na ktore ma umowe?
Dziekuje za pomoc w imieniu swoim i znajomej.

Kobiety w ciazy nie mozna zwolnic z pracy bez wgzledu czy to okres probny czy nie, ale jedynie do 4 miesiecy po rozwiazaniu, potem zwolnienie z pracy jest mozliwe.

Z tym ze jesli to jest umowa na czas okreslony, to warunki zwolnienia sa okreslone w tej umowie. Po tych czterech miesiacach od rowziazania fakt ciazy nie bedzie jej juz chronil i czy pojdzie na zwolnienie lekarksie czy nie, jesli pracodawca ma mozliwosc wypowiedzenia w mysl umowy i z niej skorzysta, to zwolnienie nie bedzie gralo zadnej roli.

Wazne jest jedynie, jesli pracodawca bedzie jej probowal dac zwolnienie przed rozwiazaniem, by terminie 2 tygodni od otrzymania zwolnienia powiadomila go pisemnie o fakcie ciazy i najlepej zwrocila sie do rady zakladowej albo adwokata o pomoc, zeby zakwestionowac to zwolnienie.

§ 1 Vertragsbeginn und -ende/ tätigkeit
Mit wirkung vom 01 september 2010 befristet den Mutterschutz und für die sich eventuell anschlißende elternzeit von XXX, längstens jedoch bis zum 14 dezember 2013 werden sie als sachbearbeiter retoure innerhalb bereiches... tätig sein.

Der arbeitsverhältnis endet automatisch mit dem vorzeitigen wegfall des sacgrundes, ohne dass es einer kündigung bedarf. Frühestens jedoch zwei wochen nach zugang der schriftlichen unterrichtung des arbeitnehmers durch arbeitgeber über den zeitpunkt des vorzeitigen wegfalles des sachgrundes.

....

§ 6
Die probezeit beträgt sechs monate und endet am 28 februar 2011. Innerhalb der probezeit kann das arbeitsverhältnis von beiden parteien einer frist von zwei wochen gekündigt werden.

I co? Bo ja sie na takich sprawach nie znam i nie chcialabym wprowadzic w blad kolezanki. W tej umowie, ktora mam przed soba nie ma nic innego zwiazanego z okresem probnym itd. Reszta jest o arbeitszeten, vergütung, weihnachtsgeld, urlaubsgeld und vermögenswirksame leistungen, sonstige sonderzuwendungen etc.
Mozecie mi jakos jeszcze pomoc w tej sprawie?

ok, to jest zastepstwo na urlop macierzynski innej osoby, wiec jak ta osoba wroci wczesniej, to umowa bedzie i tak automatycznie rozwiazana w terminie 2 tyogdni.

Nie ma tam dodatkowego paragrafu "Kündigung"?

Jak to jest jakas wieksza firma, to tam bedzie rada zakladowa (Betriebsrat), ona moze tam spokojnie pojsc i sie ich zapytac, jakie ma prawa, oni sa zobowiazani do dyskrecji i nie moga nikomu nic o tym powiedziec.

Ale trzeba tez otwarcie powiedziec, ze pracodawca zatrudnia na zastepstwo kobiety, ktora poszla na macierzynski, inna kobiete, ktora krotko po podjeciu pracy tez idzie na macierzynski. Ze on nie bedzie wniebowziety, to mozna zrozumiec.....

Ostatnia edycja:
A nie moga jej podziekowac po tym okresie probnym?

no tak jak mowie, do czterech miesiecy po rozwiazaniu nie moga, co potem, trudno powiedziec, to bedzie zalezalo od dwoch rzeczy

a) kiedy wroci ta kobieta, na ktorej zastepstwo ona zostala przyjeta
b) czy w jej umowie cos jakies przepisy nt. mozliwosci rozwiazania umowy po uplywie okresu probnego

aha, i oczywiscie moge jej podziekowac w czasie okresu probnego, i tak pewnie zrobia, ale w tym przypadku rozwiazanie umowy pracy nabierze mocy 4 miesiace po urodzeniu dziecka, tzn. w momencie ustania przepisow o specjalnej ochronie kobiet w ciazy i matek (Mutterschaftsschutz)

Ostatnia edycja:
Slicznie dziekuje za pomoc:)
Zycze milego wieczoru i weekendu;)
Pozdrawiam

prosze, ale mimo wszystko ja jestem laikiem, lepiej moze w pierwszy dzien pracy zapisac sie do zwiazkow zawodowych, oni wtedy maja automatycznie ubezpieczenie, ktore przejmie ew. koszty adwokata w razie sporu prawnego!

Powrót