Umowa o pracę okres próbny 3 miesiące - zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku east
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

east

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Dzień Dobry,

Umowa o pracę na okres próbny 3 miesięczny kończy mi się 14 Maja.

Zatrudniony w firmie jestem od 15 lutego na umowę o pracę na okres próbny 3 miesiące.

Dzisiaj złamałem nogę i dostałem 1 miesiąc zwolnienia lekarskiego (do 27 maja). Zwolnienie na pewno będzie przedłużone przez lekarza (wstępna diagnoza mówi o 3 miesiącach leczenia).

Jak teraz wygląda sytuacja moja? Pracodawca nie przedłuży mi umowy i teraz będąc na zwolnieniu lekarskim będę miał płacone normalnie za te 3 miesiące?

Czy umowa na okres próbnym 3 miesiące po ustaniu charakteryzuje się innymi zasadami?

Bardzo proszę o pomoc.

Dzisiaj pracodawca poinformował mnie, że nie przedłuży ze mną umowy na okres próbny, o którym pisałem.

Jak wygląda teraz sytuacja moja z tym zwolnieniem ?

Proszę Was o pomoc.

Czyli jak to rozumieć, że normalnie na L4 będę i 80% wynagrodzenia płacone? I potem przy kolejnym przedłużeniu zwolnienia przez lekarza tak samo dalej to wygląda i nadal 80% za kolejny miesiąc?

Juto mam ostatni dzień pracy na umowie. Nadal jestem na L4. W kadrach powiedzieli mi dzisiaj, że umowa się kończy o prace jutro i od niedzieli przejmuje ZUS. Czy w zusie musze coś zgłosić choćby numer konta aby wypłacał mi pieniądze?

east napisał:
Czy w zusie musze coś zgłosić

do ZUS dostarczasz
wydruk e-zwolnienia, wypełniony wniosek o zasiłek chorobowy na druku Z-3 , wypełnione oświadczenie Z-10.
Można pobrać ze strony ZUS , Z-3 dopytaj pracodawce

Dzownilam do zus powiedzieli ze tylko Z-10. Nic więcej nie trzeba .

Więc jak to jest wogole inny dokument niż podałeś?

Widocznie Z- 3 przesłał pracodawca a Ty tylko Z 10 :)

Ostatnia edycja:
Pracodawcą mi nic nie powiedział że coś wyślę tylko mam się z zus skontaktować i oni powiedzą co dostarczyć.

Pracodawca nie ma obowiązku cię informować co wyśle a co nie o ZUS ZWUA też nie powiedział

No więc co mam dostarczyć.

Bo Pani na infoli zus powiedziała że tylko z-10 a też nie wie co dostanie od pracodawcy.

Powiedziała jeszcze ze jeśli będzie przedłużone zwolnienie to wtedy dojdą inne dokumenty.

NA RAZIE to co powiedziała pani z info Z-10 , a potem powiedzą jak trzeba bedzie coś donieść

Powrót