Umowa o pracę po wolontariacie a utrata statusu bezrobotnego - jaki rodzaj umowy

• Autor wątku Autor wątku sisikandziaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sisikandziaro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, nie wiem czy zadałam pytanie w odpowiednim dziale.
Mam taką sytuację: Skończyłam wolontariat oraz jestem zarejestrowana w PUP jako bezrobotna z prawem do zasiłku. Zasiłek kończy mi się w tym miesiącu i chaiałam zapytać czy możliwa jest jednorazowa umowa o pracę (chodzi mi po głowie umowa o dzieło lub coś takiego?) bez utraty statusu bezrobotnego? Czy taką umowę trzeba też podpisywać w tej samej firmie czy już innej, po jakim czasie jeżeli taki obowiązuje? Jeżeli byłaby możliwa to jakiego typu? Zależy mi na statusie bezrobotnego z przyczyn zdrowotnych.
Pozdrawiam.

sisikandziaro napisał:
czy możliwa jest jednorazowa umowa o pracę (chodzi mi po głowie umowa o dzieło lub coś takiego?) bez utraty statusu bezrobotnego?
Nie, nie ma takiej możliwości.

Witam,
dziękuję za odpowiedź. Czyli umowa zlecenie i też jakies podobne rzeczy nie wchodzą w grę?

Nie wchodzą. Nie można być jednocześnie bezrobotnym i świadczyć pracę... niezależnie od okresu trwania umowy i wysokości wynagrodzenia.

RE: Umowa o pracę po wolontariacie i zarejestrowany bezrobotny z zasiłkiem

Prosze doprecyzować pytanie, bo co pani rozumie pod pojęciem "jednorazowa umowa o pracę". Bo nawet nie zagłębiając się w temat tylko biorąc pani stwierdzenie na "chłopski rozum" -> zawarła pani umowę o pracę -> ma pani pracę -> nie jest pani bezrobotna.

RE: Umowa o pracę po wolontariacie i zarejestrowany bezrobotny z zasiłkiem

Jestem bezrobotna, na zasiłku. Pracowałam jako wolontariuszka przez ok 4 misiące. Chodzi o wypłatę wynagrodzenia za te 4 miesiące, w jednej pensji - czyli jakaś jednorazowa umowa.
Pozdrawiam.

Powrót