Umowa o pracę tymczosową a płatność za weekendy

• Autor wątku Autor wątku angelikaf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelikaf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie
Pracowałam w Holandii przez 2 lata i 4 miesiące przez agencje pracy na umowę o pracę tymczasową co pół roku miałam na nowo przedłużaną. Ostatnio natrafiłam na artykuł i teraz mam problem z myślami. Pracowałam w weekendy, czasami powyżej 8 godzin i popołudniu nie dostałam nigdy żadnego dodatku a sądząc po przeczytanym artykule powinam tak owy mieć. Będąc w Holandii dzwoniłam do agencji czy mam więcej płatne za weekendy ale powiedziano mi że się nie należy. Kto tu ma rację? Dostawałam salarisy jedynie z określoną suma przepracowanych godzin bez dokładnych wyszczególnionych dni. Proszę o pomoc

Wszystko zależy od umowy jaką podpisałaś i z kim. Twój pracodawca nie ma takiego obowiązku wypłacać ci więcej za prace w weekendy zależy to od tego w jakiej branży pracowałaś, ale w Holandii często się to praktykuje w szczególności przy ciężkiej fizycznej pracy dodatki weekendowe i zmianowe. Oczywiście jest też możliwość że twoja agencja pobiera twoje zwyżki ale raczej na to nic nie poradzisz chyba że masz w planach zbiorowy proces.

Powrót