Umowa o pracę, umowa zlecenie, jeden pracodawca

• Autor wątku Autor wątku nikiminaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikiminaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Od kwietnia 2017 roku mam podpisaną umowę zlecenie. Mam opłacane składki na ubezpieczenie chorobowe.
W sierpniu chcę przejść na umowę o pracę, również z tym samym pracodawcą. Umowa zlecenie oczywiście zostanie przerwana.
Pod koniec roku planuję zajść w ciążę.
Jak to jest z obliczaniem podstawy zasiłku chorobowego i późniejszego zasiłku macierzyńskiego?
Czy podstawa będzie liczona od momentu podpisania umowy o pracę, czy będzie się liczył też okres zlecenia?
Jeśli zajdę w ciążę we wrześniu to podstawą wyliczenie będzie ostatnie 11mcy przepracowane ze zlecenia i ten jeden z umowy o pracę czy jak?
Pracodawca ma zatrudnione mniej niż 20 osób, więc w momencie przejścia na zwolnienie "moje" składki będzie opłacał on czy ZUS?
Gubię się już w tym wszystkim. Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam serdecznie.

Podstawa będzie liczona od momentu podpisania umowy o pracę.
nikiminaj napisał:
Jeśli zajdę w ciążę we wrześniu to podstawą wyliczenie będzie ostatnie 11mcy przepracowane ze zlecenia i ten jeden z umowy o pracę czy jak?
Tylko 1 m-c z umowy o pracę.
Przy tak krótkim zatrudnieniu na umowę o pracę i po m-cu chorobowe, ZUS może zakwestionować to zatrudnienie i z zasiłku nici.

Chcę pracować jak najdłużej, ale nigdy nie wiadomo. Więc nie ma znaczenia, że to ten sam pracodawca ? :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót