umowa o pracę- w jakim języku powinna być zawarta

• Autor wątku Autor wątku milaarmano22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milaarmano22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
W jakim języku powinna być sporządzona umowa o prace, jeżeli zatrudnia niemiecka firma a pracodawca nie wymaga znajomości języka niemieckiego.

Umowe powinienes dostac w jez.polskim - tak mi sie wydaje.

Nie ma ustawowego przepisu w niemieckim prawie pracy, który nakazywałby pracodawcom sporządzanie umów o pracę z pracownikami nie znającymi języka niemieckiego w ich języku ojczystym lub w języku, który pracownicy znają. Federalny Sąd Pracy (Bundesarbeitsgericht) wypowiedział się narazie tylko o upomnieniu pracownika (Abmahnung) i o tzw. "Ausgleichqittung", czyli o pisemnym pokwitowaniu przez pracownika rozliczenia z pracodawcą po rozwiązaniu umowy o pracę. Ten najwyższy sąd pracy w Niemczech powiedział, że przynajmniej w tych przypadkach dokumenty te nie wywołują skutku prawnego, jeśli pracownik z braku znajomości języka niemieckiego nie jest w stanie zrozumieć ich treści. Stąd też odpowiedź na Twoje pytanie: Pracodawca nie jest zobowiązany do sporządzania z Tobą pisemnej umowy o pracę w języku niemieckim.

Praca w Niemczech, na niemieckich warunkach? Jesli tak, to dlaczego umowa mialaby byc w jezyku polskim?
Jedynie Zeitarbeit musi dac skrocona umowe w jezyku ojczystym pracownika...

Calkowicie potwierdzam-Nie ma obowiazku sporzedzania umowy o prace w formie pisemnej. W tej formie musza byc tylko potwierdzone warunki zatrudnienia (czas pracy, wynagrodzenie , itp).
Samo pytanie wydaje mi sie absurdalne. Czy polski pracodawca sporzadzi umowe o prace w innym jezyku? A gdy powstana niejasnosci i roznice w tlumaczeniu. Ludzie troche zdrowego rozsadku. Jedyna znana mi umowa o prace pomiedzy polskim pracobiorca a niemieckim pracodawca zostala sporzadzona w jezyku niemieckim. Wazne sa warunki a nie jezyk. Sorry - nie mam polskiej czcionki.

Jeżeli umowa jest zawarta na terenie Polski- zawsze w języku polskim.
W De w języku niemieckim.

@Tugoja z którego przepisu wynika obowiązek ..."
Jedynie Zeitarbeit musi dac skrocona umowe w jezyku ojczystym pracownika"..

Ewka1980 napisał:
Jeżeli umowa jest zawarta na terenie Polski- zawsze w języku polskim.
W De w języku niemieckim.

@Tugoja z którego przepisu wynika obowiązek ..."
Jedynie Zeitarbeit musi dac skrocona umowe w jezyku ojczystym pracownika"..

Merkblatt für Leiharbeitnehmer z Bundesagentur für Arbeit
http://www.arbeitsagentur.de/zentra...-Sammlung/Merkblatt-fuer-Leiharbeitnehmer.pdf

Ale nawet tutaj pracodawca ma obowiazek przedstawic w jezyku ojczystym tylko najwazniejsze warunki umowy, a nie cala umowe

Powrót