Umowa o pracę w Niemczech, a Polska

• Autor wątku Autor wątku Deomash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deomash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Chciałbym w Polsce zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako bezrobotny poszukujący pracę/staż, ale posiadam jeszcze do końca tego roku umowę o pracę w Niemczech. Jest to umowa na 100 godzin / miesiąc (wychodzi jakoś ponad 1000 euro, podatki itp odprowadzane w Niemczech). Czy w związku z tym mogę udać się do Urzędu Pracy, czy ta niemiecka umowa uniemożliwia mi podjęcie pracy/stażu w Polsce?
Pozdrawiam

Ps. Pytacie czemu mam umowę w Niemczech, niezakończoną, mimo iż jestem w Polsce? To długa historia.. :)

Jeżeli ten niemiecki pracodawca nie ma nic przeciwko temu, to możesz sobie pracować, dodatkowo, gdzie tylko zechcesz i u kogo zechcesz; często umowa opracę zawiera zakaz innego, dodatkowego zatrudnienia (Verbot der Nebenbeschäftigung). Istnienie jakiejś nierozwiązanej i niezakończonej umowy o pracę nie przeszkadza też temu innemu, nowemu pracodawcy; oczywiście, zazwyczaj nie wie o tym, bo inaczej posypią się pytania: "A co to za pracodawca, który zatrudnia, płaci, i nie wymaga, żeby za to u niego pracować?". Problem może pojawić się dopiero wówczas, jeśli złożysz wniosek o jakieś świadczenia socjalne i zataisz to, że otrzymujesz wynagrodzenie na podstawie tej niemieckiej umowy o pracę.

Ostatnia edycja:
Aha, no to dobrze wiedzieć. Dziękuję za odpowiedź.

erkorda napisał:
otrzymujesz wynagrodzenie na podstawie tej niemieckiej umowy o pracę.
A otrzymuje?
Bo jeśli tak, to nie może zarejestrować się jako osoba bezrobotna.

Oczywiście, że ma obowiązek podania faktów zgodnych z prawdą, w szczególności faktu, że pozostaje formalnie nadal w stosunku pracy i otrzymuje wynagrodzenie. Taka sytuacja w Niemczech zdarza się; np. wówczas, kiedy po wypowiedzeniu umowy o pracę (np. wypowiedzeniu przez pracodawcę, pracownik zwolniony został z obowiązku pracy zachowując prawo do wynagrodzenia do końca terminu wypowiedzenia.) Pytający nie pisze, o co chodzi z tą jego trwającą umową o pracę. Jeżeli przepisy takiemu pracownikowi uniemożliwiają zarejestrowanie się jako poszukującemu pracę, to są one niedoskonałe, bo nie uwzględniają sytuacji, w których pracownik, aktualnie zatrudniony lub zatrudniony jeszcze, ponieważ nie upłynął jeszcze termin wypowiedzenia, pozbawiony jest publicznego pośrednictwa pracy poprzez Urząd Pracy.

Powrót