umowa o pracę w niemczech a składki do zus przy firmie zarejestrowanej w polsce

• Autor wątku Autor wątku maszek1966
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maszek1966

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam.
prowadzę działalność gospodarczą w Polsce od 2005r a od 24.02.2014r jestem też zatrudniony w Niemczech na umowę o pracę na czas nieograniczony.
czy muszę opłacać w Polsce pełny ZUS czy tylko składkę zdrowotną , a może nie muszę płacić żadnych składek ZUS w Polsce.
Pozdrawiam

placisz tylko w DE bo tu jestes zatrudniony

Składki na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne mogą być odprowadzane w tym samym
czasie wyłącznie do jednego państwa członkowskiego.

Jestem taksówkarzem (prowadzę działalność) w mieście na południu Polski. Jeżdżę na
taksówce zwykle od poniedziałku do piątku a w weekendy pracuję w ramach tej samej
działalności jako hydraulik w Czechach. Gdzie mam opłacać składki?
W takiej sytuacji, jeżeli mieszka Pan w Polsce, podlega Pan ustawodawstwu polskiemu i
składki na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne powinny być odprowadzane w
Polsce, ponieważ wykonuje Pan znaczną część swojej działalności w Polsce.
No dobrze. A co jeżeli zatrudniłbym się w Czechach jako hydraulik na umowę o pracę
na część etatu?

W tym przypadku podlegałby Pan ustawodawstwu czeskiemu. W związku z tym, składki na
ubezpieczenia społeczne zarówno z czeskiej umowy o pracę, jak i z działalności prowadzonej
w Polsce (o ile czeskie przepisy to przewidują) powinny być odprowadzane do czeskiego
systemu ubezpieczeń społecznych. Tym samym oznacza to, że nie będzie obowiązku
opłacania składek w Polsce.

http://www.zus.pl/tydzienprzedsiebiorcy/pliki/dyzur teke - unia.pdf

Obywatel Niemiec pracuje w Norwegii i jednocześnie prowadzi w Polsce działalność gospodarczą. Niezależnie od tego, czy mieszka w Polsce czy w Niemczech, podlega on norweskim przepisom w zakresie ubezpieczenia społecznego, tam bowiem wykonuje pracę najemną.

USTALANIE WŁAŚCIWEGO USTAWODAWSTWA NA PODSTAWIE ROZPORZĄDZEŃ 1408/71 I 574/72

http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=107

Ostatnia edycja:
W Polsce placisz ZUS tak dlugo, az uzyskasz z Niemiec dokument potwierdzajacy wlasciwe ustawodawstwo (A1). Dopiero majac ten dokument mozesz przestac placic skladki i nastepnie odzyskac te nadplacone. Uzyskanie tego dokumentu zajelo mi prawie rok czasu (ale ja mam szczescie trafiac w Niemczech na urzednikow-idiotow)
Ja przestalem placic skladki po ok. 10 miesiacach, nie majac jeszcze dokumentu A1. Po prostu przeszedlem sie do oddzialu ZUS, opowiedzialem o swoich perypetiach zwiazanych z uzyskiwaniem tego dokumentu. Pani kazala mi to wszystko opisac, dolaczyc kopie korespondencji i na tej podst. przestalem oplacac skladki. Sam dok. A1 przyszedl 2 miesiace pozniej. ZUS ma na zwrot kasy (ale trzeba o to wystapic, sami nie wyplaca) 30 dni i robi to w ostatnim mozliwym terminie.

pzdr

Powrót