Umowa o pracę w niemieckiej firmie+działalność gospodarcza+umowa o pracę w Polsce...

• Autor wątku Autor wątku Olimpia_84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olimpia_84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Muszę rozliczyć przychody męża za rok 2012, ale mam z tym mały problem, gdyż mąż uzyskiwał przychody z:
- umowy o pracę w polskiej firmie,
-działalności gospodarczej – zryczałtowany podatek dochodowy 5,5%,
- umowy o pracę w firmie zarejestrowanej w Niemczech – właściciel jest Polakiem, ale firmę ma zarejestrowaną w Niemczech.
W związku z powyższym mam kilka pytań. Jaki formularz PIT powinnam wybrać? Czy przychody uzyskane w niemieckiej firmie również wykazywane są w polskim sprawozdaniu z uzyskanych przychodów (PIT) ? Przy rozliczeniu działalności gospodarczej mam problem z ZUSami, w styczniu 2013 mąż wpłacał składkę ZUS i zdrowotną za grudzień 2012, czy mimo że przelew wyszedł w 2013 powinnam ująć składkę w sprawozdaniu za rok 2012? Natomiast jeśli chodzi o przychody, to wykazuję przychody tylko z FV z datą dokumentu 2012? Czy na pewno nie powinnam ujmować FV z datą dokumentu 2011, mimo że kontrahent wpłacił należność w styczniu 2012? Patrzec na daty dokumentów czy przelewów? Chciałam dopytać również, czy w zryczałtowanym podatku dochodowym na pewno nie wykazuję żadnych kosztów ? Z góry dziękuję za pomoc.

działalności gospodarczej – zryczałtowany podatek dochodowy 5,5%,
PIT-28 należało sporządzić i wysłać do US do 31 stycznia 2013 roku za 2012 rok.
Odliczasz w nim zapłacone w danym roku podatkowym (2012) składki ZUS.
Przychód rozliczasz w dacie wystawienia faktury( wykonania usługi, sprzedaży towaru), a nie w dacie otrzymania zapłaty.

Czy od pracy w Niemczech podatek został zapłacony w Niemczech? Czy mąż otrzymał informacje o osiągniętym dochodzie w Niemczech?

Podatek odprowadzany był w Niemczech, rozliczenie roczne dostał w Polsce z tego względu, że właściciel niemieckiej firmy mieszka w Polsce, ale całe rozliczenie jest po niemiecku i w walucie euro. Czy razem z tym PIT 28 należało również rozliczyć przychody z umowy o pracę? Czy osobno działalność, a osobno przychody z umowy o pracę? Dziękuję za odpowiedź.

Skoro działalność w Polsce opodatkowana podatkiem ryczałtowym to przychodów z niej nie łączy się z innymi przychodami. PIT-28 należało zrobić do 31 stycznia. Na zeznanie roczne z pozostałych przychodów masz czas do końca kwietnia (PIT-36 załącznik ZG)

Powrót