P
paulina9984
Witam. Proszę o pomoc. Moja sytuacja wygląda następująco: jestem w 6 miesiącu ciąży. Od miesiąca (10.09 ) pracuję na umowę o pracę na pełny etat na czas określony (umowa wygasa 31.12.2018, przy czym zostaje przedłużona do dnia porodu - 04.02.2018 ). Wysokosc pensji to najniższa krajowa. W obecnym 2018 roku nie byłam zatrudniona wcześniej ani na umowę o pracę ani w oparciu o umowę zlecenie, nie miałam żadnego dochodu. Proszę o informację jakie świadczenia i formy pomocy przysługują mi. Niestety ojciec dziecka ukrywa się więc będę musiała złożyć sprawę o alimenty, ojciec dziecka ukrywa się przed policja, nie ma źródeł dochodu, Musze spłacać jego kredyty zaciągnięte na mnie wiec nie będzie możliwości ściągnąć z niego świadczeń alimentacyjnych a po spłacie tych zadłużeń niewiele zdołam zaoszczędzić do narodzin dziecka. Nikt nie będzie pomagał mi w opiece nad dzieckiem więc nie będę w stanie podjąć pracy dopóki dziecko nie będzie mogło iść do żłobka/przedszkola. Oczywiście chce podjąć później prace najszybciej jak tylko dziecko będzie mogło iść do żłobka lub przedszkola i będę posiadać na to fundusze. Proszę o informację jakie świadczenia mi przysługują. Chodzi mi dokładnie o możliwość pobierania zasiłku macierzyńskiego i jak długo, następnie czy w wypadku kiedy kończy mi się umówa o prace w dniu porodu mogę korzystać później, po macierzyńskim z urlopu rodzicielskiego i jeśli tak to jak długo? Jak obliczana jest wysokość takiego zasiłku jeśli będę zatrudniona jedynie przez 5 miesięcy przed porodem? Jeżeli nie przysługuje mi urlop rodzicielski to czy możliwe jest pobieranie świadczeń takich jak becikowe, zasiłek rodzinny, kosiniakowe lub świadczenia 500+ lub zasiłek dla bezrobotnych jeśli zgłoszę się do Urzędu Pracy? Rozumiem, ze jeżeli umowa o prace wygasa w dniu porodu to nie przysługuje mi możliwość świadczeń takich jak urlop wychowawczy. Jednak chciałabym dowiedzieć się czy przysługuje mi 20 tygodni macierzyńskiego i następnie 26 tygodni rodzicielskiego czy rodzicielskie już nie? Jak najkorzystniej rozwiązać taka sytuacje? Dziękuje za wszelką pomoc.
Ostatnia edycja: