Umowa o pracę z wcześniejszą datą

• Autor wątku Autor wątku farelka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

farelka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam! Nie wiem czy temat postu jest wystarczająco jasny, ale nie potrafiłam precyzyjniej określić o co mi chodzi :ooo:

Sprawa jest następująca - od 27 kwietnia pracuję w Ośrodku Wypoczynkowym na recepcji. Dzisiaj zapytałam kierowniczkę o umowę. Powiedziała mi, że najwcześniej podpisze ze mną umowę 15 maja, bo:
1. jestem tak jakby na okresie próbnym teraz :roll:
2. dopiero wtedy wróci z urlopu jej księgowy :roll:
Kiedy spytałam, czy umowa będzie od 27 kwietnia (mój pierwszy dzień pracy) odpowiedziała, że nie - umowa będzie od 15 maja. Tłumaczyła mi, że umowa z datą wcześniejszą, czyli od 27 kwietnia, nie jest możliwa, ze względu na formalności związane z US i ZUS'em - tzn. urzędy te trzeba powiadomić w ciągu 7 dni od daty zatrudnienia pracownika.

Wszystko to wydaję mi się nie fair :roll: Bo skoro umowa będzie od 15 maja to tym samym świadectwo pracy też będzie od 15 maja. Jak ja udowodnię, że między 27.04 a 15.05 też pracowałam? :roll:

Poza tym rok temu w innym ośrodku zaczęłam pracę 10 kwietnia, a umowę podpisałam pod koniec miesiąca, a mimo to na umowie była data zatrudnienia 10 kwietnia.

Czemu wtedy to nie był problem, a u mojego obecnego pracodawcy podpisanie umowy z wcześniejszą datą jest takim problemem?
Czy to wynika zmiany przepisów? A może nieuczciwości mojego obecnego pracodawcy?

Z góry dziękuję za pomoc!

Podpisywanie jakichkolwiek dokumentów (także umów o pracę) z datą wsteczną to przestępstwo. Tak było "od zawsze".
Praca bez umowy to wykroczenie zagrożone karą grzywny (Art. 281 pkt 2 kp).
Umowa o pracę powinna być podpisana najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy. (Art. 29 § 2 i 3 kp).

czyli co? mam sie zwolnić i domagać sie kasy za przepracowane dni?
jest jakieś wyjście z tej sytuacji?
czy domagać sie umowy na okres próbny od 27 kwietnia?

Tłumaczenie tej kierowniczki jest bardzo naiwne.
Popularnie nazywa się to, że "rżnie głupa".
Ja bym zgłosił to do PIP.
Proszę jej powiedzieć, że popełnia wykroczenie.

czyli oprocz grozby nie moge nic zrobic? nawet umowa o prace na okres probny do 15 maja (az podpisze ze mna normalna umowe) nie wchodzi juz w gre?

Umowa na okres próbny powinna być zawarta najpóźniej w dniu przystąpienia Pani do pracy.
Radziłem zgłosić to do Inspekcji Pracy.

i co inspektor pracy mi poradzi? jak on udowodni ze ja tam faktycznie pracuje od 27 kwietnia? :roll:
poza tym weekend majowy mamy - najwczesniej to 7 maja dorwe jakiegos inspektora :roll:

Nic na to nie poradzimy. Forum nie ma takiej mocy, aby zmusić pracodawcę do podpisania umowy o pracę. :what:

Farelko, zbieraj dowody, że tam pracujesz. Podpisuj pisma, listę obecności, pokazuj się, odbieraj telefony, będziesz mieć swiadków, że pracujesz, że wykonujesz swoje obowiązki, nawet po czasie - jak już złapiesz ;) inspektora PIP, będziesz mieć grunt do stawiania roszczeń wobec tej naiwnej pani. Najgorsze, co możesz zrobić to dawać się zwodzić i czekać biernie.
Ciekawe, skoro księgowy wraca po 15 maja, w jaki sposób ta pani zamierza rizliczyć się z ZUS za kwiecień, skoro bez niego nie może zawrzec umowy ani zglosic Ciebie do ZUS..... Faktur tez pewnie nie wystawi ani nie przyjmie bez niego??

Powrót