umowa o prace

• Autor wątku Autor wątku julka289
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julka289

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. mam troche dziwne pytanie.chodzi o to ze chce podjąć prace ale nie moge miec narazie zadnej umowy,która byłaby zgłoszona w urzedzie skarbowym. czy istnieje taki rodzaj umowy?

Nie ma. Wszystkie dochody uzyskiwane w Polsce podlegają opodatkowaniu.

Wyjaśniam, że żadnych umów o pracę nie zgłasza się w Urzędzie Skarbowym. :wink:

Oczywiście z mojej strony skrót myślowy - do urzędu pracy nie zgłasza się umów, lecz dochody z nich uzyskiwane :) a chyba uniknięcie tego było celem autorki.

witam. dokładnie to chodzi mi o to,ze jesli umowa zostanie zgłoszona to wtedy komornik bedziw wiedział gdzie pracuje a narazie wole tego uniknąc. po ilu dniach wogole pracodawca musi zgłosic pracownka?

[cytat="julka289"] po ilu dniach wogole pracodawca musi zgłosic pracownka?[/cytat]
Powtarzam raz jeszcze, że do Urzędu Skarbowego nie zgłasza się zatrudnienia pracownika. Owszem składa się PIT- 11/8B, ale to dopiero po upływie roku kalendarzowego, lub po odejściu pracownika z pracy. Jest to informacja o wynagrodzeniu za miniony rok, termin złożenia to luty.
Natomiast w ciągu 7 dni od zatrudnienia pracodawca jest zobowiązany do zgłoszenia pracownika do ubezpieczeń w ZUS.

Powrót