Umowa o przeniesienie praw autorskich.

• Autor wątku Autor wątku inrebd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inrebd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
znalazłem się w nieciekawej sytuacji i potrzebowałbym porady odnośnie przeniesienia praw autorskich dotyczących oprogramowania. Przez około dwa lata współpracowałem z firmą, dla której wykonywałem oprogramowanie. Pierwsze zlecenie odbywało się za pomocą pośrednika - wykonałem dla niego aplikację na podstawie umowy o dzieło w której są zawarte zapisy odnośnie przeniesienia autorskich praw majątkowych. I na tym zakończyła się nasza współpraca. Następnie skontaktowała się ze mną firma dla której pośrednik sprzedał aplikację aby kontynuować pracę nad aplikacją. Współpracowałem z tą firmą na zasadach B2B wystawiając faktury VAT za wykonane prace. Podczas współpracy kontaktowałem się tylko z jedną z osób z tej firmy. Niedawno ta osoba poprosiła mnie o podpisanie umowy na przeniesienie praw autorskich majątkowych na nią. Poprzez tak długą współpracę zapomniałem, że część praw zbyłem podczas pierwszego kontraktu. Niefortunnie zgodziłem się i podpisaliśmy umowę. Zakładam że prawa autorskie posiadałem tylko do części która była rozwijana podczas dalszej współpracy, czy w związku z tym mogę unieważnić na tej podstawie umowę przeniesienia praw autorskich jako że nie posiadałem ich w całości?

inrebd napisał:
... kontynuować pracę nad aplikacją. ...
Czy owa kontynuacja wprowadziła znaczące zmiany w aplikacji mogące oznaczać, że powstała nowa jakość? Na przykład aplikacja na wyższym poziomie z szerszą funkcjonalnością itp.?

Jak najbardziej, jeśli miałbym określić procentowo to początkowo było 30% funkcjonalności podczas dalszej współpracy stworzyłem kolejne 70%.

inrebd napisał:
... Niedawno ta osoba poprosiła mnie o podpisanie umowy na przeniesienie praw autorskich majątkowych na nią. ...
To teraz co konkretnie było przedmiotem tej umowy, jeśli tylko nowa wersja to miałeś do tego prawo. Oczywiście zakładam, że w poprzedniej umowie nie było wzmianki oprawach zależnych.

Ostatnia edycja:
Powrót