Umowa o przeniesienie praw autorskich.

• Autor wątku Autor wątku Czytacz78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czytacz78

Dzień dobry,

spodobało mi się pojedyncze zdjęcie z logiem, wykonane przez przedstawiciela firmy organizującej eventy. Zastanawiałem się w jaki sposób mógłbym nabyć prawa do owego zdjęcia. Chciałbym np. móc wydrukować je w większym formacie, aby swobodnie powiesić w domu czy wkleić na swoim blogu/stronie internetowej, ale także mieć możliwość dowolnego używania w przyszłości. Chciałbym jednocześnie, by twórca po zawarciu umowy nie mógł go rozpowszechniać.

Po dłuższej lekturze doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem byłaby umowa o przeniesienie praw autorskich. Trafiłem na poniższy link:
***mod***

1) Czy wzór umowy dostępny pod artykułem wymaga uzupełnienia o jakieś istotne elementy, rozumiem, że umowa jest zawierana w relacji osoba prywatna (ja) - osoba prywatna (fotograf)? Na zdjęciu jest wspomniane już logo firmy, czy to nie przeszkoda dla takiego charakteru umowy?
2) Gdzie/czy muszę zgłosić zawarcie takiej umowy?
3) Jeśli chodzi o zdjęcie to w jaki sposób opisać je w umowie w §1? Zdjęcie nie ma nazwy, jest jednym z dziesiątek wykonanych podczas eventu. Czy mogę je po prostu "wkleić" do umowy i wydrukować w kolorze, by nie było wątpliwości co jest "utworem" w umowie?

Dziękuję za czas jaki poświęciliście Państwo na przeczytanie.

Nie zajmujemy się recenzowaniem doniesień medialnych. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Co do zasady umowa musi zawierać wszystkie elementy wymagane Ustawą.
Czytacz78 napisał:
... Chciałbym np. móc wydrukować je w większym formacie, aby swobodnie powiesić w domu ...
Jeśli zdjęcie zostało rozpowszechnione, na takie korzystanie nie potrzebujesz zgody autora, mieści się to w dozwolonym użytku osobistym. Inne korzystanie takiej zgody wymaga.
Czytacz78 napisał:
... Chciałbym jednocześnie, by twórca po zawarciu umowy nie mógł go rozpowszechniać. ...
Musiałbyś nabyć prawa autorskie majątkowe do tego utworu, a inaczej autor musiałby chcieć przenieść na Ciebie owe prawa. Twoje oczekiwania wcale nie muszą być zbieżne z interesem autora.
Czytacz78 napisał:
... Na zdjęciu jest wspomniane już logo firmy, czy to nie przeszkoda dla takiego charakteru umowy? ...
Wiele zależy od kontekstu. Co do zasady nabycie praw do zdjęcia nie wiąże się z nabyciem praw do korzystania ze znaku widocznego na zdjęciu jak i samo korzystanie ze zdjęcia raczej nie uznaje się za korzystanie ze znaku.

Umów takich nigdzie nie zgłasza się ani nie rejestruje, a sposób oznaczenia przedmiotu umowy powinien umożliwiać jednoznaczną jego identyfikację, nie ma co do tego konkretnych wymagań.

Ostatnia edycja:
Powrót