umowa o rozpowszechnianiu zdjec przez modelke

• Autor wątku Autor wątku paulyna92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulyna92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam taki problem, poniewaz bylam na sesji fotograficznej (za ktora zplacilam) i nie spozadzilismy umowy z fotografem. Teraz zdjecia sa mi potrzebne do agencji modelek ktora mnie przyjela i chcilaby miec na swojej stronie internetowej. Fotograf zgodzil się na to aby agencja opublikowala na swojej stronie zdjecia które mi zrobil pod warunkiem ze pod kazdym zdjeciem pojawi się jego imie i nazwisko. NIESTETY NIE WIEM JAK NAPISAC TAKA UMOWE :-( .. bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam:smile:

chyba nikt nie chce mi pomoc...:rolleyes:

EDIT: Piszemy po polsku, z ogonkami...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj,

powinnaś spisać z fotografem:

#1. umowę o przeniesienie majątkowych praw autorskich do zdjęć z osoby autora, czyli fotografa, na Ciebie;

lub

#2. umowę licencyjną (może być wyłączną) na wykorzystanie przez Ciebie zdjęć autorstwa fotografa.

Bez wątpienia najkorzystniejsza byłaby umowa przeniesienia całości majątkowych praw autorskich oraz prawa do zezwalania na realizację praw zależnych (czyli korzystania z opracowań i modyfikacji zdjęć) do zdjęć, bo wtedy mogłabyś dowolnie tymi zdjęciami dysponować.

Mniej korzystna jest umowa licencyjna, gdyż wtedy możesz jedynie korzystać ze zdjęć.

Niezależnie od typu umowy powinnaś starać się podpisać umowę na wszystkie pola eksploatacji (czyli sposoby korzystania ze zdjęć), bez ograniczeń terytorialnych i czasowych, unikając podpisania umowy na korzystanie ze zdjęć tylko do promocji w tej jednej agencji, bo wtedy gdybyś chciała promować się w innej agencji pozwolenie musiałabyś zdobywać od nowa.

Co do umów, poszukaj wzorów ogólnych na goooglu i popatrz w archiwum działu - opcja 'Szukaj'.

I pamiętaj, że fotograf bez twojej zgody nie może rozpowszechniać (wykorzystywać) zdjęć z twoim wizerunkiem, jeśli nie wyrażasz na to zgody.

Powrót