Umowa o staż

• Autor wątku Autor wątku Ridernr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ridernr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie. Mój problem polega na tym iż jestem zarejestrowana w Urzedzie pracy i posiadam prawo do zasilku. Jestem matka rocznego dziecka i miałam isc na staż ale nie udało mi sie znalezc opiekunki . Moje pytanie jest takie czy moge zrezygnowac z tego stazu dodam ze nie mam podpisanej jeszcze zadnej umowy chodzi o to abym nie straciła zasilku

Dziecko wychowuje się z dwojgiem rodziców? W jakich godzinach miałabyś odbywać staż? Czy jest możliwość powierzenia opieki nad dzieckiem dziadkom albo innym członkom rodzin?

Właśnie problem polega w tym że dziadkowie nie maja jak sie zajac dzieckiem a ojciec pracuje tez , godziny stazu mialy byc o 9 do 17-18

No cóż... będzie ciężko zachować status bezrobotnego i prawo do zasiłku, ponieważ z uwagi na konieczność sprawowania opieki nad dzieckiem nie jesteś gotowa do pracy. A gotowość do pracy to podstawowy warunek posiadania statusu bezrobotnego i związanych z tym świadczeń.

Ale mam prawo odmówić podjęcia pracy. A jak by to wygladało jak bym nie przeszła badań lekarskich ?

Ridernr napisał:
Ale mam prawo odmówić podjęcia pracy.
Ale nieuzasadniona odmowa skutkuje utratą statusu i zasiłku. Opieka nad małoletnim dzieckiem dla osoby bezrobotnej czyli zdolnej i gotowej podjąć w każdej chwili pracę nie jest uzasadnioną przyczyną.

Powrót