Umowa o staż

• Autor wątku Autor wątku kowalski123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowalski123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Właśnie skończyłem jedno z krakowskich techników informatycznych i wybieram się do pracy na okres wakacji (połowa lipca, sierpień, wrzesień).

Słyszałem, że istnieje coś takiego jak umowa o staż, oraz że podczas jej trwania mogę pobierać jakieś stypendium z urzędu pracy.
Stanowisko na jakim będę pracował jest ściśle powiązane z moim zawodem którego się uczę.

Tu pojawia sie moje pytanie: lepiej zatrudnić się na podstawie umowy o staż, czy jednak standardowo na umowę zlecenie?

Jak dokładnie wygląda sprawa z tym stypendium, oraz jakie są inne zalety tego typu umowy?

Dodam, że od września idę na studia dzienne a za prace którą chce wykonywać przez wakację będę otrzymywał wynagrodzenie (czytałem, że ma to wpływ na to stypendium)

Pozdrawiam :)

Może na początek zapoznaj się z informacją na czym polega odbywanie stażu: http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

kowalski123 napisał:
lepiej zatrudnić się na podstawie umowy o staż, czy jednak standardowo na umowę zlecenie?
Ani w tym ani w tym przypadku nie jesteś zatrudniony. Zlecenie to świadczenie usług w ramach umowy cywilnoprawnej, gdzie wysokość wynagrodzenia można dowolnie ustalić, natomiast staż to rodzaj praktycznej nauki zawodu.
kowalski123 napisał:
od września idę na studia dzienne a za prace którą chce wykonywać przez wakację będę otrzymywał wynagrodzenie (czytałem, że ma to wpływ na to stypendium)
Staż musi trwać minimum 3 miesiące... poza tym to droga do podjęcia pracy (najlepiej stałej) przez bezrobotnego, a nie pracy dorywczej na okres wakacji. W tej sytuacji chyba lepsza jednak będzie umowa zlecenie bądź o dzieło.

Ok, dzięki w takim razie jednak zdecyduje się na umowę zlecenie :)

Powrót