Umowa o użyczenie, a zarejestrowanie się w urzędzie pracy

• Autor wątku Autor wątku Koliberek1231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koliberek1231

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam mam mały problem i nie wiem jak go rozwiązać we właściwy sposób, a mianowicie, mieszkam z moim partnerem w mieszkaniu jego wujka, nie mamy umowy o wynajem ani nic. Chciałam się zarejestrować do urzędu pracy jako bezrobotna by mieć ubezpieczenie lecz wymagają umowy wynajmu ode mnie. Zaczęły się problemy gdyż ja musiałabym inaczej się zarejestrować tam gdzie mam meldunek stały czyli 300km od miejsca w którym teraz mieszkam, a wujek nie chce płacić podatku od wynajmu więc pomyślałam o umowie użyczenia ale wyczytałam, że też musiał by podatek płacić... jak to jest i jak to rozwiązać?

Od umowy użyczenia, to Ty płacisz podatek.
Jak jest naprawdę? Wynajmujesz mieszkanie, czy meiszkasz tam za darmo?

Ja się tu przeprowadziłam z synkiem i mieszkam od 4 miesięcy, mój partner płaci normalnie za rachunki czyli daje gotówkę swojemu wujkowi bo na niego są wszelakie rachunki, za wynajem tez płaci.

Czyli wujek powinien i tak płacic podatki.
Nie podpowiadamy jak obejść prawo.

Tak wiem, że powinien on płacić tylko chodzi mi o to, że jestem w ciąży, a nie mam ubezpieczenia i wymaga też tego ode mnie MOPS żebym się zarejestrowała w urzędzie gdyż prosiłam o pomoc finansową dla mnie i synka.... i mam problem bo już nie wiem jak to rozwiązać..

Wujek mojego partnera jest człowiekiem z którym ciężko się dogadać nawet miałam problem jak chciałam żeby mi napisał poświadczenie do MOPS-u, że mieszkam pod wskazanym adresem to miesiąc czekałam ponad i prosiłam..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To co mam zrobić skoro wymagają tego ode mnie? Wcześniej miałam ubezpieczenie z MOPS-u które własnie się kończy

Skorzystać z poradnika, który podlinkowałam wyżej. Pomoże to w meldunku. W niczym więcej.
Jeśli jesteś zdolna do pracy, to proszę bardzo, rejestruj się w UP. Pamiętaj, że to nie jest darmowa ubezpieczalnia.

Powrót