umowa o współparcy- a wypowiedzenie

• Autor wątku Autor wątku akimon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akimon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam dylemat z pracodawcą...

W marcu 2007 roku zawarłam umowę o współpracy w której jednym z wielu punktów było:
- umowa obowiązuje na czas niekoreślony
- umowa może zostać rozwiązana z dwumiesięcznym wypowiedzeniem
- w przypadku zaprzestania realizacji przedmiotu umowy bez zachowania dwumiesięcznego wypowiedzenia Przedstawiciel Handlowy pokryje koszty utrzymania biura w okresie od zaprzestania do dnia zawarcia umowy z nowym Przedstawicielem Handlowym, jednak za okres nie dłuższy niż 2 miesiące.

Po kilku miesiącach pracy, pracodawca kazał mi założyć działalność gospodarczą. Działalność jest zarejestrowana na moje dane, nie firmy. Przez 2 lata płacę niskie składki Zus. W związku z tym, że okres "promocyjnego" Zus- u kończy mi sie z tym miesiącem chcę odejść z firmy.

Nie wiem, czy rzeczywiście obowiązuje mnie okres dwumiesięcznego wypowiedzenia, bo z dniem zamknięcia działalności między mną a firmą nie ma żadnej umowy, oprócz "umowy o współpracy". Na tejże umowie nie jest napisane wysokość wynagrodzenia ani czas pracy...

Moje pytanie brzmi:
Czy okres dwumiesięcznego wypowiedzenia rzeczywiście mnie obowiązuje :?: i czy ( jeśli okres będzie mnie obowiązywać) pracodawca ma obowiązek zatrudnienia w formie jakiejkolwiek umowy jeśli rozwiążę działalność gospodarczą :?:

Dziękuję za wszelkie rady :)

Nie jest Pani pracownikiem tylko przedsiębiorcą i nie ma Pani pracodawcy.
Prawo pracy nie ma tu zastosowania.

Hmmm gdzie w takim razie mogę zamieścić swoje pytanie ?

Powrót