Umowa o wykonanie usługi montażowej

• Autor wątku Autor wątku GeoMorf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GeoMorf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

W piątek 30 stycznia podpisałem niniejsza umowę na montaż drzwi Porta.

Czytając kilkakrotnie ta umowę na mieszkaniu, wydaje mi się bardzo niekorzystna... Czy rzeczywiście tak jest? Czy można ja wypowiedzieć na podstawie warunków niekorzystnych? Bo wydaję mi się jednostronna.

Co w umowie mi nie odpowiada albo o co się martwię:
-najpierw płacę całą kwotę a potem jest montaż
-nie mogę jej wypowiedzieć, bo jaki list dojdzie w jeden dzień
-towar wykonuje podmiot trzeci, czyli nie Porta?
-nie ma opcji reklamacji, po podpisaniu protokołu o braku uwag (czyli jak mi drzwi wypadną po tygodniu, to nie mogę ich zareklamować?)
-no i to z tym pomiarem, jak jest spec i coś mierzy to chyba powinien wiedzieć jakie są koszty... a nie że ja kupię drzwi, a potem się dowiem ile to ja mam jeszcze dopłacić....

I teraz pytanie do was. Czy podpisywaliście kiedyś taką umowę czy po prostu martwię się na zapas?

GeoMorf napisał:
W piątek 30 stycznia podpisałem niniejsza umowę...
Gdzie?

PS
Nie można wypowiedzieć umowy z powodu "niekorzystnych warunków".

Osobiście, w ich sklepie. Więc mam zapłacić i liczyć, że wszystko będzie ok? Jeżeli nie ma innej opcji to tak zrobię.

PS
Nie można wypowiedzieć umowy z powodu "niekorzystnych warunków".

Wczoraj telefonicznie dowiedziałem się o czymś takim jak 'niedozwolone klauzule czy postanowienia". Jeżeli owe zawiera umowa to jest ona podobno nieważna.

Dzisiaj nawet znalazlem coś takiego na UOKiK:
Natomiast, jeśli umowa, którą już podpisaliśmy, zawiera niedozwolone postanowienia to – zgodnie z definicją określoną w kodeksie cywilnym – takie klauzule nie wiążą nas z mocy prawa.

A w przypadku mojej umowy za złe wykonanie zlecenia (strona 3) zawsze płace ja, poza tym są ukryte koszty (bo może monter coś źle wyliczył i też za to nie odpowiada). A na UOKiK jest napisane:
Przykładem są klauzule stawiające jako warunek odstąpienia od umowy zapłacenie kary lub wyłączające odpowiedzialność przedsiębiorcy za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania.Podkreślić należy, że zawsze obowiązują zapisy określające główne świadczenia stron – na przykład cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny.

Więc może źle napisałem, nie chodzi o wypowiedzenie, tylko o zmianę umowy na warunki bardziej korzystne. A jeżeli się nie da to unieważnienie/zerwanie.

Ostatnia edycja:
GeoMorf napisał:
Osobiście, w ich sklepie. Więc mam zapłacić i liczyć, że wszystko będzie ok?
Tak.

GeoMorf napisał:
Jeżeli owe zawiera umowa to jest ona podobno nieważna.
Przeczytaj proszę ze zrozumieniem to co "dzisiaj znalazłeś".

Umowę podpisałeś, jest wiążąca. Dla mnie nie ma tam klauzul niedozwolonych. Jedynie zapis o sprawdzeniu przy odbiorze budzi wątpliwość.

Wczoraj już zapłaciłem i liczę na to, że wszystko będzie ok.

Jestem prostym człowiekiem i dla mnie wiele rzeczy napisanym i związanych z prawem jest niezrozumiałych. Dlatego oczekuje, że na tym forum mi ktoś pomoże i to wyjaśni... Gdybym umiał to interpretować ze zrozumieniem to był tutaj nie pisał.

Ale przede wszystkim dziękuję, że chociaż Ty mi pomagasz i starasz się wyjaśnić niezrozumiałe rzeczy.

Powrót