Umowa o wynajem lokalu - małe pytanie

• Autor wątku Autor wątku dziobakmp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziobakmp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
WITAM,
mam problem. Mam działalność, wynajmuję lokal pod sklep; wynajmującym jest samorząd wsi. Przy porządzaniu umowy o wynajem nie było punktu że wynajmujący może w czasie trwania umowy zmienić jej warunki a mimo to po pół roku, bez uprzedzenia, dostałam rachunek z wyższym czynszem. Gdy się na to nie zgodziłam straszono mnie opuszczeniem lokalu a po kilku dniach dostałam aneks do umowy. Dziwna kolejność. To była moja pierwsza działalność troche się bałam więc się zgodziłam. Trwało to 5lat. Obecnie zmienił się zarząd i osoba która jest teraz w zarządzie wspomniała że ten aneks do umowy jest nie zgodny z warunkami umowy. mam pytanie czy mogę zakwestionować ten aneks mimo że mineło już tyle czasu?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc...

Wynajmujący powinien wypowiedzieć Pani dot. warunki umowy w przedmiocie czynszu najmu (+art.77 k.c.)

Następnie jeżeli podwyżka czynszu będzie się mieścić w granicach prawnie dopuszczalnych i zostanie zaaprobowana przez najemcę, umowa najmu będzie nadal trwała ze zmienioną wysokością czynszu. W przypadku gdy zaproponowany czynsz będzie sprzeczny z prawem, wypowiedzenie uznać trzeba za nieważne (art. 58 k.c.).
Jeżeli natomiast najemca nie wyrazi zgody na podwyżkę czynszu w granicach dozwolonych, umowa najmu wygaśnie, skuteczność wypowiedzenia bowiem jednego z jej istotnych elementów jest wypowiedzeniem całej umowy.

Najemca mógłby się bronić przed nadmierną i nieuzasadnioną, jego zdaniem, podwyżką czynszu zarzutami opartymi na art. 5 k.c. lub art. 58 § 2 k.c. Przejmując inicjatywę w sporze o wysokość czynszu, może wytoczyć powództwo na podstawie art. 189 k.p.c., dochodząc w tym trybie ustalenia nieważności oświadczenia o podwyższeniu czynszu. Powództwo oparte na art. 189 k.p.c. jest powództwem o ustalenie, a wyrok uwzględniający je jest wyrokiem deklaratywnym. Sąd więc nie może w tym trybie ukształtować „odpowiedniego” poziomu podwyżki czynszu. Wynajmujący więc powinien dobrze skalkulować wysokość podwyżki, gdyż ustalenie przez sąd z powództwa najemcy, iż nie przysługuje mu uprawnienie do pobierania czynszu w wysokości określonej w wypowiedzeniu czynszu, spowoduje „zamrożenie” jego dotychczasowej wysokości na okres kolejnego terminu wypowiedzenia (określonego w art. 6851 k.c.).

Kłopot polega na formie zmiany warunków umowy, które zostały przyjęte. Proponuję zweryfikować umowę i porozmawiać z samorządem w sprawie czynszu, ale to może okazać się walką z wiatrakami.

dziekuje za odpowiedz... :) jednak po jej przeczytaniu zaczelam zastanawiac jeszcze jedna rzecz.
zanim przejde do setna przedstawie cala tresc umowy, wraz z aneksem...

Umowa:
par 1. Wynajmujący oddaje w najem lokal użytkowy z przeznaczeniem na sklep wielobranżowy o powierzchni użytkowej 22,5 m2 wyposażony w instalację wodną i elektryczną.
par2. Wynajmujący, wynajmuje lokal wymieniowy w par1 na czas nieokreślony od dnia 08,10,2001.
par3. najemca płacić będzie czynsz w wysokości 110 zł do dnia 10 kwietnia każdego miesiąca
par4. O wszelkich zmianach, remontach, najemca zobowiązuje się do uzgodnienia tego z wynajemcą.
par5. Najemca zobowiązuje się do dbania o lokal i przed budynkiem, oraz o usuwania śmieci.
par6. Najemca zobowiązuje się płacić za energię elektryczną i wodę.
par7. Po zakończeniu najmu, najemca zobowiązany jest pozostawić lokal w stanie w jakim był w dniu przejścia.
par8.W czasie trwania umowy najemca nie może zmieniać warunków umowy
par9. W przypadku wypowiedzenia lokalu, wynajmujący zobowiązany jest powiadomić o tym najemcę, na 3 miesiące przed wypowiedzeniem.
data: 05,10,2001

Aneks:
Dnia 28 IV 2002 odbyło się posiedzenie, na którym Rada postanowiła zmienić par. 3 umowy najmu który brzmiał: najemca płacić będzie czynsz w wysokości 110 zł do dnia 10 kwietnia każdego miesiąca, na par. 3 umowy, który brzmi: najemca płacić będzie czynsz w wysokości 150 zł do dnia 10 kwietnia każdego miesiąca.
W przypadku odmowy, dostosowania się do zmienionego paragrafu, zastosowany zostanie par. 9 o treści: W przypadku wypowiedzenia lokalu, wynajmujący zobowiązany jest powiadomić o tym najemcę, na 3 miesiące przed wypowiedzeniem.
data 28,04,2002

moje pytanie brzmi:
czy najemca mogl zastosowac taki aneks, bez uzasadnienia.
niczego nie podpisywalam

Powrót