Umowa o zakazie konkurencji.

• Autor wątku Autor wątku JanNowak46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JanNowak46

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam podpisaną z firmą, umowę o zakazie konkurencji, która wg. zapisu art4. w tej umowy, stanowi, że pracodawca może odstąpić od umowy właściwie w dowolnym momencie. I tak się rzeczywiście stało, pracodawca odstąpił od umowy po złożeniu przeze mnie wypowiedzenia. Pracodawca odstąpił od umowy kiedy u mnie powstało już oczekiwanie zapłaty za okres wywiązywania się z niej. W praktyce przez 6 lat ograniczałem się pod kątem pracy u konkurencyjnych a firma nie ma zamiaru zadośćuczynić. W świetle zapisu umowy pracodawca miał takie prawo, ale czy taka umowa jest zgodna z literą prawa? W umowie widać rażącą niesprawiedliwość i nierówność stron co chyba nie jest zgodne z kodeksem pracy. Czy sąd może podważyć zapis takiej umowy i przyznać mi prawo do odszkodowania?

Pozdrawiam
Jan Nowak

Ostatnią edycję dokonał moderator:
JanNowak46 napisał:
, ale czy taka umowa jest zgodna z literą prawa? W umowie widać rażącą niesprawiedliwość i nierówność stron co chyba nie jest zgodne z kodeksem pracy. Czy sąd może podważyć zapis takiej umowy i przyznać mi prawo do odszkodowania?
Niestety tak taka umowa jest zgodna z prawem, potwierdzają to orzeczenia SN

„dopuszczalne jest wprowadzenie do umowy prawa do odstąpienia od niej, jeżeli nie pozostaje to w sprzeczności z zasadami prawa pracy oraz zastrzeżenie (…) warunku rozwiązującego” (wyrok SN z 2/09/2009 r. II PK 206/08).
wypowiedzenie jest dopuszczalne w razie „ustania przyczyn uzasadniających istnienie zakazu konkurencji” z dnia 22 czerwca 2012 r., sygn. akt I PK 237/11).
12 listopada 2014 r. (sygn. akt I PK 86/14) wskazał, że: „do skorzystania przez pracodawcę z wzajemnie uzgodnionego przez strony umowy uprawnienia do wypowiedzenia umowy przez pracodawcę nie jest wymagane, aby w umowie strony wskazały konkretne przyczyny wypowiedzenia terminowej umowy o zakazie konkurencji. To pracodawca dokonując wypowiedzenia umowy o zakazie konkurencji jest uprawniony do oceny, czy ustały już przyczyny uzasadniające ten zakaz i ocena ta nie podlega kontroli sądowej, gdyż zależy od subiektywnego uznania pracodawcy,

w mojej ocenie nie warto iść do sadu bo tylko narazisz sie na koszty - oczywiści możesz skonsultować to z prawnikiem w realu

Powrót