umowa pośrednictwa nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku romanik99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romanik99

Użytkownik
Odpowiedzi
153
witam

w umowie pośrednictwa w sprzedaży nieruchomości jest taki zapis:

Pośrednikowi należne jest wynagrodzenie, gdy na skutek Czynności Pośrednika podjętych w okresie obowiązywania niniejszej Umowy
doszło do zawarcia przez Zamawiającego umowy przedwstępnej sprzedaży Nieruchomości lub umowy sprzedaży Nieruchomości w czasie
obowiązywania niniejszej Umowy a także w terminie 9 miesięcy od dnia rozwiązania/wygaśnięcia niniejszej.

umowa kończy się za miesiąc zgłosiła się do mnie moja dalsza sąsiadka. zdobyła do mnie telefon od mojego kuzyna i powiedziała że chce kupić, ale bez pośrednika. mówi że w biurze nieruchomości nie była

co ja mogę zrobić bo się boje że jak sprzedam, teraz czy za miesiąc jak umowa wygaśnie to biuro pośrednictwa zarząda ode mnie wypłaty ich prowizji bo stwierdzą że Pani się o ofercie dowiedziała gdyż pośrednik zawiesił baner i to z tego powodu doszło do zawarcia umowy

czy mogę się w jakiś sposób zabezpieczyć przed niekorzystnym dla mnie rozstrzygnięciem. np poprzez jakieś oświadczenie kupującego w akcie notarialnym że do zawarcia umowy nie doszło z powodu działań pośrednika.

ponawiam prośbę o udzielenie odpowiedzi.

Sytuacja lekko się zmieniła.

Minęło 2 miesiące od wygaśnięcia umowy (trwała 1 rok). Po jej zakończeniu biuro nieruchomości nie kontaktowało się ze mną w sprawie jej przedłużenia, aczkolwiek nieruchomość w dalszym ciągu widniała na Jego stronach internetowych. Postanowiłem ogłosić samodzielnie nieruchomość na jednym z portali ogłoszeniowych.

Zgłosił się do mnie potencjalny klient zainteresowany zakupem. Zapytałem go skąd dowiedział się o ogłoszeniu i skąd ma do mnie telefon i poinformował mnie o tym, że z mojego prywatnego ogłoszenia. Przesłałem jego dane do biura nieruchomości z zapytaniem czy mieli podpisaną z nim jakąś umowę. Pani powiedziała że nie ale, zaznaczyła również że kontaktowała z klientem w sprawie tej działki i jak sprzedam tą działkę to wystąpią do mnie z roszczeniem o zapłatę prowizji. Jednocześnie nie wysłała mi żadnych dowodów na powyższy fakt i mówi że kontakt z klientem był telefoniczny, ma zapisany jego numer w telefonie.

Czy będę mógł się wybronić przed sądem w tej sprawie jak sprzedam nieruchomość? Czy jakieś zapisy w akcie notarialnym że kupujący dowiedział się o sprzedaży nieruchomości z mojego prywatnego ogłoszenia mogą mi pomóc? Sam nie wiem co mam robić. Biuro nieruchomości przez rok nie sprzedało działki i jak mi się trafił kupiec to teraz tylko problemy.

Powrót