Umowa pożyczki, brak spłaty ze strony pożyczkobiorcy, co robić?

• Autor wątku Autor wątku jariusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jariusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
znajomy potrzebował gotówki, zresztą nie pierwszy raz. Za pierwszym razem pożyczyłem 4000zł bez żadnej umowy i nie było problemu (oddał). Przez miesiąc mnie prosił i pożyczkę w kwocie 5000zł na krótki termin nawet na umowę więc się skusiłem. Niestety nie otrzymałem nawet złotówki... jeszcze mu dołożyłem 500zł :winko: (bez umowy).
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Znajomy od miesiąca nie pracuje, jest bezrobotny.
Pożyczka zawarta w styczniu, termin spłaty miał być na koniec miesiąca, a mamy połowe marca. Co do odsetek to 5zł za każdy dzień zwłoki, a za samą pożyczkę kwota w wysokości 100zł.
Znajomy pozbył się już swojej umowy z tego co wiem. (Nagraliśmy przed tym filmik z przekazaniem gotówki gdzie widać nasze dowody osobiste i zrobiliśmy zdjęcia obu umów po podpisaniu)
Pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś byłby w stanie pomóc

00091960769594416226.jpg

Tak wygląda umowa (data zawarcia 04.01.2018r)

Ostatnia edycja:
W takim przypadku (sytuacji) i na takim etapie należało by do pożyczkobiorcy wysłać pisemne wezwanie do zapłaty. Oczywiście pismo ZPO.

Ostatnia edycja:
1. Jak powinno wyglądać takie pisemne wezwanie do zapłaty? ZPO, czyli z potwierdzeniem odbioru tak?
2. Im szybciej to zrobię tym lepiej czy jak to wygląda? Jeżeli bym przetrzymał jeszcze 2 miesiące to może być niekorzystnie?
3. Co jeżeli to nie przyniesie skutku? (nie pracuje=nie ma pieniędzy)
4. Czy jest jakaś opcja żeby jakaś firma się tym zajęła, tj. przejęła dług czy coś w ten deseń?

1. Wzywam do zapłaty imię i nazwisko, w ciągu np. 7 dni tj. Do dnia dzień miesiąc rok, odreczny podpis.

2. To już zależy od Ciebie, czy Ci się spieszy.

3. Zanim sprawa trafi do komornika to trochę minie.

4. Możesz sprzedać wierzytelność.

1. Z potwierdzeniem odbioru, albo chociaz z potwierdzeniem nadania.
2. Nie ma znaczenia kiedy wyslesz wezwanie, termin zwrotu minal.
3. Jesli nie zaplaci, to po wezwaniu skladasz pozew do sadu. Natomiast sprawa bedzie trwac min. kilka miesiecy zanim uzyskasz prawomocny nakaz zaplaty.
4. Jw. - mozesz sprzedac wierzytelnosc, ale licz sie z tym, ze takie firmy skupia to za jakis ulamek wierzytelnosci.

Jedna dodatkowa rzecz - odsetki 5zl dziennie od 5000zl? To na jakiej podstawie?
100zl odsetek za 27 dni? Toz to lichwa.

Kolego, odsetki maksymalne to 10% w skali roku, co przy kwocie 5000zl daje Ci jakies max. 1,37zl dziennie. I jakies 36,99zl w na cala umowe

Sam w sumie zaproponował większe odsetki, a dopiero teraz widzę, że są sporo za duże i nie wiem czy nie będzie z tym problemu (będzie czy nie?).
Kolejna sprawa to fakt, że nie uwzględniłem w umowie spłaty na konto bankowe, przecież znajomy może teraz powiedzieć, że oddał mi pieniądze w gotówce :mad: w sumie to nie wiem dokładnie jak to wygląda.
Mógłby ktoś coś podpowiedzieć?

Wygląda to tak, że w świetle obowiązujących przepisów to znajomy ma wykazać, że świadczenie spełnił. Odsetek Ci sąd nie zasądzi tak wysokich, ale należność główną jak najbardziej.

Powrót