umowa pozyczki z cudzoziemcem

• Autor wątku Autor wątku staszekwwoz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

staszekwwoz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
takie krótkie pytanie - czy pożyczajac pewną sumę (pow.10tys euro) oraz podpisując stosowna umowę (wszystko poza terenem PL,obie osoby fizyczne ) mam prawny obowiązek uiścić w US 2% podatek?

Czynności cywilnoprawne podlegają podatkowi jeżeli ich przedmiotem są:
1) rzeczy znajdujące się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub prawa majątkowe wykonywane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;(jeżeli zapłata nastąpi na terenie RP to podlega opodatkowaniu)
2) rzeczy znajdujące się za granicą lub prawa majątkowe wykonywane za granicą, w przypadku gdy nabywca ma miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i czynność cywilnoprawna została dokonana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej .
Podsumowując - jeżeli pożyczkobiorca ma m-ce zamieszkania na ter. RP, ale zawarł umowę pożyczki poza ter. RP i wpłata nastąpi poza terytorium RP- nie będzie obowiązku uiszczenia PCC.

bardzo dziękuje za informacje

aczkolwiek może sie okazać ,że postał obowiązek podatkowy wg. prawa miejscowego danego kraju..... :)

a jeszcze dopytam -> skoro jesli spełniajac powyzsze kryteria nie mam obowiazku placic podatku, to czy musze zglosic fakt takiej um.pozyczki w Urzedzie Skarbowym? Chodzi mi o ta kwote-10tys euro.

tak - w koncu trzeba udokumentowac skad nagle operujesz pieniedzmi w kwocie ok. trzydziestu paru tysiecy które nie maja odzwierciedlenia w PIT'cie ...

Nie widzę potrzeby informowania organów podatkowych. Umowę natomiast należy zachować aby potwierdzić pochodzenie takiej sumy pieniędzy w ewentualnym postępowaniu o nieujawnione dochody.

troszeczke sprzeczne informacje ;) tak na "chlopski rozum" zgadzam sie ze skoro nie ma obowiazku podatkowego to nie nalezaloby zglaszac tylko trzymac do ewentualnych celow dowodowych, natomiast z drugiej strony jest wymog prawny "rejstrowania" pozyczek od okreslonej kwoty, tylko nie wiem czy chodzi tu o sam fakt zarejstrowania takiej umowy czy czy tez jest to powiazane ze: w przypadku placenia pcc 2 % przy "okazji" taka umowa jest odnotowywana. z gory dziekuje jeszcze za informacje i przepraszam ze tak poglebiam temat.

Ostatnia edycja:
"Rejestrowanie" to faktycznie tylko złożenie deklaracji pcc. W związku z brakiem obowiązku podatkowego nie trzeba nic składać.

dodatkowo - proszę się dowiedzieć w Narodowym Banku Polskim - Oddziale właściwym dla Pana miejsca zamieszkania, czy nie ma konieczności złożenia informacji o zawarciu umowy pożyczki. Wiem, że takie obowiązki są, przy powstanie obowiązku zależy od kwoty pożyczki.

Powrót