Umowa Przedwstępna Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku kaj007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaj007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

Byłem z właścicielem w jego mieszkaniu które chciałem kupić. Teraz te mieszkanie jest wynajmowane przez pewną Panią. Po wstępnych oględzinach tego mieszkania wydawało się, że jest super bo przecież nie będę przesuwał mebli, lokatorka się nic nie odzywała bo wiadomo że się boi (grzyb za meblami).

Podpisałem umowe przedwstępną i dałem zadatek(3tyś) na umowie on nie jest wpisany nie było mowy że jak zrezygnuje to on przepada, mam tylko dowód wpłaty zadatku na to mieszkanie.

A chciał bym zrezygnować z tego mieszkania bo jeszcze wyszło że coś jest nie tak z gruntem itp.

Więc moje pytanie czy moge się domagać zwrotu zadatku?

proszę o odpowiedz

Jeżeli nie zapisano w umowie stosuje się art.394 k.c.
Ważne jest też brzmienie odpowiednich postanowień umowy.
Należy przy tym rozpatrzeć czy był to zadatek czy zaliczka (jak strony zaliczyły zapłatę).
Można udowadniać, że była to zaliczka i stosować art.405 k.c. do jej zwrotu.
Nie jest zadatkiem cena przedmiotu sprzedaży, zapłacona przed zawarciem umowy, która następnie nie doszła do skutku (tak orz. SN z 15 maja 2003 r., I CKN 340/01, Biul. SN 2004, nr 3, s. 38). Z tego, że zadatek ma być dany przy zawieraniu umowy, judykatura wyprowadza wniosek, że kwota wręczona kontrahentowi po zawarciu umowy nie może być uznana za uiszczoną tytułem zadatku (tak orzeczenie SN z dnia 7 października 1999, I CKN 262/98, OSNC 2000, nr 4, poz. 71, które spotkało się jednak z krytyczną oceną, P. Drapała: Glosa, s. 143).

Powrót