Umowa przekazania gospodarstwa rolnego - spadek po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku neo92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neo92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem związanym z podziałem spadku po moim dziadku. Sytuacja jest następująca. W czerwcu 2020r zmarł mój dziadek, który nie pozostawił po sobie testamentu. Dziadek mieszkał razem z babcią w domu postawionym na nieruchomości gruntowej o powierzchni około 7000m2. W księdze wieczystej istnieje babcia 1/2 oraz syn z córką którzy odziedziczyli po 1/4 nieruchomości po siostrze mojej babci. Babcia połowę swojej części otrzymała na mocy spadku otrzymanego po Swoim ojcu a drugą połowę przekazała jej mama na mocy umowy przekazania gospodarstwa rolnego sporządzona w trybie ustawy z 1982r dotyczącej ubezpieczenia społecznego rolników indywidualnych. Na obecną chwilę zapadła decyzja o sprzedaży powyższej nieruchomości. Udaliśmy się do notariusza, który powiedział że ok, ale musi zostać przeprowadzona sprawa spadkowa po dziadku i rozdzielona część nieruchomości należąca się dziadkowi(spadkobiercy to: mój tata, siostra taty i babcia) gdyż podpisana umowa przekazania gospodarstwa rolnego wpada we wspólnotę małżeńską (w świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego, które mówi że nie należy traktować tej umowy jako umowy darowizny). Przeprowadziliśmy sprawę u notariusza i mamy akt poświadczenia dziedziczenia. I teraz zaczęły robić się schody. Pierwsze to ujawnienie spadkobierców w księgach wieczystych (niestety wydział ksiąg wieczystych w naszej miejscowości działa bardzo słabo i wpis do działu ksiąg wieczystych może potrwać nawet rok czasu). Druga rzecz w składanym wniosku do wydziału ksiąg wieczystych, należy napisać jaka część tej nieruchomości przypada konkretnym spadkobiercom. Mojemu tacie jego siostrze oraz babci. Teoretycznie po 1/3 z jego połowy. To jeżeli tak to mamy 4,1(6)% należy się każdemu ze spadkobierców. To jaki ułamek my powinniśmy podać na wniosku?

Kolejna rzecz to urząd skarbowy, mamy pół roku na złożenie deklaracji SD-Z2 inaczej zostaniemy obciążeni podatkiem. Ostatnio chcieliśmy takową deklarację złożyć niestety urzędnik odrzucił nam deklaracje, stwierdzając że dziadek nie jest wpisany w księgę wieczystą i nie ma co tu dzielić. Ok my chcemy złożyć do wydziału ksiąg wieczystych, tylko co z tego jak wpis może potrwać długi okres czasu i może się nie wyrobić w przeciągu pół roku boimy nałożenia się podatku.

Kolejna sprawa to interpretacja tej sytuacji i przepisów. Siostra mojego taty udała się do radcy prawnego, który stwierdził że notariusz nie miał racji w temacie umowy przekazania gospodarstwa rolnego i że należy traktować ją jako umowę darowizny. Podpierał się tym orzecznictwami SN z 2008r. Ja trochę zacząłem dociekać dalej i znalazłem mimo tej sprawie orzeczenie SN z 2012r
III CZP 68/12
Gdzie jest napisane iż stanowi to majątek wspólny małżonków
Dodatkowo znalazłem jeszcze jedno postanowienie SN z 31.08.2018r (II CSK 194/ 18), który potwierdza przytoczone wcześniej orzecznictwo.
Z góry dziękuje za pomoc.

Przeprowadziliśmy sprawę u notariusza i mamy akt poświadczenia dziedziczenia
W sytuacji gdy przedmiotem spadku, którego dotyczy akt poświadczenia dziedziczenia jest nieruchomość, to notariusz w dniu sporządzenia aktu składa drogą elektroniczną wniosek o wpis w KW. Patrz art 92, par. 4 ustawy Prawo o notariacie.

Powrót