Umowa przeniesienia praw, własność

• Autor wątku Autor wątku kwak100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwak100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Mam kilka pytań:

1) Umowa powinna być zatytułowana: "Umowa przeniesienia praw autorskich " czy "Umowa przeniesienia autorskich praw majątkowych"?

2) Jeżeli zażyczyłem sobie stworzenie dzieła przez konkretnego autora, to czy po zakończeniu prac wystarczy umowa o przeniesienie majątkowych praw, czy może jednak autor będzie mógł domagać się dodatkowych pieniędzy za ukończony projekt? Nawet jeśli w umowie określimy wszelkie stawki. Czy w tym przypadku powinienem podpisać dwie umowy - przeniesienia praw i zlecenia? W końcu autor pisze projekt za moje pieniądze, a nie stworzył nic wcześniej.

3) Czy w projekcie informatycznym _muszę_ wprowadzać informacje o autorze projektu? Czy jest to wymagane, czy mogę napisać np. Copyright(C) Kowalski (siebie, w końcu ja jestem właścicielem tego projektu)? Widziałem że w firmach z o.o. S.A. (choćby np produkty MSXXX często nie ma wypisanych autorów, stąd moje pytanie.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź!

ad.1 Obojętnie, nie przeniesiesz praw autorskich osobistych... tylko majątkowe
ad.2 Czym innym jest przeniesienie własności egzemplarza dzieła, a czym innym przeniesienie praw autorskich majątkowych do tego dzieło. Są to dwie kwestie przenoszone dwoma odrębnymi czynnosciami (tutaj dwoma zapisami). Umowa o dzieło + umowa o przeniesienie praw autorskich (ktora moze byc zawarta juz w umowie o dzieło)
ad. 3 Autor ma prawo do oznaczenia dzieło (prawa autorskie osobiste) - patrz. art. 16 ustawy o prawach autorskich i praw pokrewnych.

Powrót