Umowa ratalna z ZUS a odliczenie od podatku

• Autor wątku Autor wątku te1000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

te1000

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam, mam pytanie. Mam układ ratalny z ZUS. W roku 2017 był podział, płaciłem oddzielnie na składkę zdrowotną i oddzielnie na społeczną. W 2018 r się zmieniło. Płacę jedną składkę bez podziału na indywidualny numer konta. To co wpłacałem za rok 2017 odliczałem sobie od podatku ale można było tylko składkę zdrowotną odliczyć. Teraz nie ma podziału więc jak można to rozliczyć w 2019 roku? Czy od całej kwoty którą wpłaciłem można pomnożyć przez 7,75 czy jest jakiś inny sposób?

te1000 napisał:
.... To co wpłacałem za rok 2017 odliczałem sobie od podatku ale można było tylko składkę zdrowotną odliczyć. ...
No to bardzo słabo orientujesz się w tych odliczeniach i póki co nic się nie zmieniło.

Odliczasz w odpowiedni sposób zarówno Fundusz pracowniczy jak i składkę ubezpieczeniową.

Ale ja płaciłem tylko 2 składki. Zdrowotną i społeczną. Tak mi ustalił ZUS i tak płaciłem. Ateraz nie mam podziału tylko jedną składkę więc nie wiem jak to odliczyć.

Wysokość odpowiednich składowych znajdziesz na stronie ZUS. Odliczysz zgodnie z obowiązującymi zasadami, nic się nie zmieniło.

ale ja nie mam skladek w pełnej wysokości. Tylko raty - i jest to jedna składka bez określenia czy zdrowotna czy społeczna. Nie ma tego na stronie Zus

Odliczasz wyłącznie składki a nie raty, które są Twoją zaległością..

ale wczesniej w 2017 mialem podzial. teraz jest jedna skladka, nie wiem w jakiej wysokosci moge odliczyć.

Zwróć się do ZUS aby określiła w jakiej części raty pokrywają zaległe składki a w jakiej odsetki. Tych ostatnich nie możesz odliczyć.

Powrót