Umowa rezerwacyjna szeregowca - nieuczciwe działanie firmy

• Autor wątku Autor wątku grzegorzw78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorzw78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry
Pod koniec lutego tego roku podpisałem umowę rezerwacyjną na zakup szeregowca z firmą budowlaną ( nie jest to deweloper ), która realizuje tą budowę. W umowie rezerwacyjnej znajduje się kwota oraz termin oddania nieruchomości - podpisania aktu notarialnego do 31.12.2021. Miesiąca temu otrzymałem pismo od firmy budowlanej ze nie są w stanie oddać budynku do 31.12.2021 oraz sprzedać za kwotę zgodnie z umową. Proponują podpisać aneks do umowy gdzie podają ostateczny termin podpisania aktu notarialnego do 31.06.2021r oraz na chwile obecną nie są w stanie podać kwoty nieruchomości. Kwota zostanie mi przedstawiona po wybudowaniu budynku jednak nie później niz do 20.02.2022r. w przypadku nie osiągnięcia porozumienia w terminie do 20.02.2022r. proponują odstąpienie od umowy oraz zwrot całości wpłaconej zaliczki.

Firma w piśmie podaje przyczynę spowodowaną ogólnoświatową pandemia koronawirusa, powołuje się na art 351 1 kc. art 632 § 2 k.c. a także na zapisu w umowie rezerwacyjne " Sprzedawca zastrzega sobie prawa do zmiany ceny Nieruchomości, która nastąpi na podstawie Aneksu do Umowy sporządzonego wraz z Rezerwującym uwzględniający zmiany z zakresu prac i materiałów"
Na chwilę obecną nie zgłaszałem żadnych zmian w realizacji wraz ze zmianą materiałów. Budynek na chwilę obecną jest na etapie fundamentów.

Do umowy rezerwacyjnej wpłaciłem zaliczkę w kwocie ponad 50 tyś.

Napisałem odpowiedz na pismo w której wyraziłem chęć zmiany terminu realizacji jednak nie zgadzam się na zmianę kwoty kupna nieruchomości zawartej w umowie rezerwacyjnej.

Otrzymałem odpowiedź na pismo, że firma podtrzymuje swoją decyzje i nie są w stanie sprzedać mi nieruchomość za cenę zawartą w umowie rezerwacyjnej.

Bardzo proszę o poradę co dalej mogę w takiej sytuacji. Na chwilę obecną firma nie zaproponowała mi zwrotu zapłaconej zaliczki, twierdząc jeżeli się nie zgadzam to odstępuję od umowy.

W umowie znajduje się klauzula ze w przypadku mojego odstąpienia od umowy sprzedawca wypłaci mi tylko 50% zaliczki. W przypadku odstąpienia od umowy sprzedawcy nie ma żadnych kar.

Bardzo proszę o poradę.

Powrót