Umowa słowna - problem

• Autor wątku Autor wątku Desirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Desirek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie, mój problem wygląda następująco:
Kupiłem na raty PSP (przenośną konsole do gier) za nie małą kwotę. Gdy zostały mi do spłacenia 3 raty do końca jeden z przełożonych w byłej firmie (wtedy w niej pracowałem) zaoferował że odkupi ode mnie ową konsole za daną kwotę jednak będzie spłacał ją w kilku ratach. Fakt że zrobiłem błąd że nie spisałem z nim żadnej umowy jednak dałem mu PSP włącznie z papierami na tzw. umowę ustną. Po miesięcy gdy przyszedł czas spłaty pierwszej raty przez niego zbywał mnie że nie ma jeszcze pieniędzy, później się zwolniłem z powodów prywatnych i gdy dzwoniłem bądź wysyłałem smsy o przypomnieniach zapłaty mówił że robi/zrobił przelew z taką czy inną kwotą chociaż żadne pieniądze na konto nie przyszły. Z góry zaznaczam że mam tylko połowę zapisanych sms-ów od niego z uwagi na to że pierwszy telefon się rozwalił. W smsach nie ma napisane za co ani ile ma do spłaty jednak jest czarno na białym że wysyła pieniądze, albo że wysłał a ja ich nadal nie dostałem. Raz tłumaczył się tym że jego bank czasami wstrzymuje przelewy itd.

Czy mogę jakoś domagać się od tego człowieka swoich pieniędzy?
Proszę o pomoc.

Jeśli to ma w czymś pomóc mam umowę spłaty rat wraz z modelem konsoli.

Czy mogę jakoś domagać się od tego człowieka swoich pieniędzy?
Możesz, kwestia tego, czy Ci się uda.
Jeśłi masz jakieś dowody na to, że fatycznie ją kupił i nie zapłacił.

Tak jak napisałem, mam smsy w który jest napisane że wysłał przelewy a z wyciągów bankowych mogę udowodnić że żadne pieniądze od tego człowieka nie przyszły.

To już coś. Wezwij go pisemnie (List polecony za potwierdzieniem odbioru) do wpłaty kwoty ....... na konto ....... jako należność za ......... do dnia ............
w razie braku wpłaty w w/w terminie swoich należności będziesz dochodzić przed Sądem
Coś w tym stylu.

Czyli jeśli napiszę takie pismo do niego, za potwierdzeniem to będzie można uznać to za dowód w sądzie? Jakie są dodatkowe korzyści i koszty z mojej strony wytoczenia i w przypadku wygrania sprawy?
Co zrobić jeśli nie znam jego dokładnego adresu?

Proszę o pomoc, naprawdę zależy mi na tej sprawie.

Za dowód mogą posłużyć sms. Wezwanie do zapłaty służy do tego, aby potwierdzić za co, jakiej kwoty i w jakim terminie oczekujesz.
NP. po to, aby pozwany nie powiedział, że dogadaliście się, że w ratach będzie płacić, czy na koniec roku itp.

Jak masz dowod zakupu tej konsoli tak pisales powiedz keledze ze jak nie odda pieniedzy to zglosisz kradziez on ma konsole Ty masz zaswiadczenie ze to Ty ja kupiles splacales raty on nie ma zadnego dowodu zakupu tylko papiery od konsoli

pareslow napisał:
Jak masz dowod zakupu tej konsoli tak pisales powiedz keledze ze jak nie odda pieniedzy to zglosisz kradziez on ma konsole Ty masz zaswiadczenie ze to Ty ja kupiles splacales raty on nie ma zadnego dowodu zakupu tylko papiery od konsoli
Ale głupoty wypisujesz :)

to raczej logiczne i jest wiele przykladow ktore moglbym podac a jak by mu ktos ukradl np tel ma na niego rachunek nr seryjnje tel to nie moge dochodzic po tym ze tel nalezy do mnie i zostal mi skradziony ...?? mysle ze to podobna sytuacja nik mu nie udowodni ze byla pomiedzy nimi jakas transakcja zrzeszta nie maja na to zadnej umowy moze sie mysle niechce sie klucic ale chcialbym jesli mozesz zebys mi to logicznie wytlumaczyl

Powrót