umowa słowna

• Autor wątku Autor wątku avonek7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

avonek7

Witam. Mam problem, gdy bylam na rozmowie pracodawca mi powiedzial,że przez pierwsze 3 miesiace bede pracowała tak,jakby "na czarno" zgodzilam sie. Lecz po miesiacu pracy nie chce mi wyplacic pieniedzy. Tzn. ciagle sa jakies wymowki, nie odbieranie telefonu ode mnie itp, calkowite zignorowanie czekam juz prawie miesiac i nic. Co można zrobic w tej sprawie,jakie kroki podjąc? Prosze o odp.

Jeżeli masz jakiś dowód na to, że tam pracowałaś, poinformuj PIP o praktykach jakie firma stosuje (brak umowy i co za tym idzie, brak wynagrodzenia)

Ok, dziękuje.
A,co zrobić, gdy Mi pracodawca nie wypłaci całej wypłaty?
Nie dość,że jeszcze tyle czasu czekałam.

Nie jestem pewna czy dobrze trafiłam. Otóż proszę o poradę. Pracownik na umowie zlecenie wyrządził szkodę na firmowym sprzęcie. Pracodawca odciągnął mu z tego tytułu kwotę 500zł z wynagrodzenia, po czym wyraził zgodę na dokonanie naprawy przez pracownika (niestety tylko słownie), a w/w kwota zostanie zwrócona. Sprzęt został naprawiony, niestety pracodawca wycofał się ze wcześniejszych ustaleń, nie chce zwrócić pieniędzy. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?

Powrót