Umowa sprzedaży - brak spłaty w teminie

• Autor wątku Autor wątku nifi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nifi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Chciałabym prosić o pomoc. Nie wiem co zrobić. Otrzymałam spadek po moim nieżyjącym już ojcu. Wszystko było sądownie załatwione. (Podział majątku.) Następnie notarialnie sprzedałam moją cześć spadku (1/4 nieruchomości i działki) za określoną kwotę. Co do spłaty wyznaczony został termin 21 października 2010 r (2 lata od aktu notarialnego). Jednak do tej pory nie mogę się doprosić o tą spłatę.

Nie wiem co w takim wypadku zrobić. Powinnam udać się do komornika, czy założyć sprawę w sądzie?

Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Zdesperowana.

Po pierwsze - Czy stwierdzenie "nie mogę się doprosić o tą spłatę" oznacza, że wzywała Pani dłużnika do zapłaty? Jeżeli nie to od tego proszę zacząć, gdyż jest to najprostsza i co więcej darmowa metoda dochodzenia roszczeń. Jeżeli pomimo wezwania dłużnik nie płaci, wówczas:

Najpierw sprawa sądowa - najlepiej w postępowaniu nakazowym. Wierzytelność stwierdzona aktem notarialnym może być dochodzona w tym postępowaniu z uwagi na treść przepisu art. 485 §1 pkt. 1 kpc. W pozwie należy zawrzeć wniosek o rozpoznanie sprawy w tym postępowaniu. Od pozwu należy uiścić opłatę w wysokości 5% wartości przedmiotu sporu (jeżeli np wnosi Pani o zasądzenie kwoty 50 000 zł to opłata będzie wynosiła 2500 zł)

Na skutek pozwu Sąd winien wydać "nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym" w którym orzeknie, że pozwany ma zapłacić całość zobowiązania wraz z kosztami w ciągu 2 tygodni od dnia doręczenia nakazu, lub wnieść w tym terminie zarzuty.
Jeżeli dłużnik nie wniesie zarzutów ani nie zapłaci zobowiązania, wówczas należy wystąpić do Sądu, który wydał nakaz zapłaty, o jego zaopatrzenie w klauzulę wykonalności.

Nakaz zapłaty zaopatrzony w klauzulę wykonalności stanowi tytuł wykonawczy, który stanowi podstawę wszczęcia postępowania egzekucyjnego. Powołując się na ten dokument należy złożyć u komornika wniosek o wszczęcie egzekucji.

Jeżeli w akcie notarialnym dłużnik poddał się egzekucji, wówczas można pominąć drogę sądową (art. 777 §1 pkt 4 kpc) i po wystąpieniu do sądu jedynie o nadanie aktowi notarialnemu klauzuli wykonalności, od razu skierować sprawę do komornika.

Powrót