Umowa sprzedaży i darowizny części samochodu

• Autor wątku Autor wątku relains
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

relains

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Po śmierci dziadka majątek został podzielony notarialne na 3 równe części, po 1/3 na żonę (moja babcia), córkę (moja mama) i syna (mój wuj).

Moja mama i babcia chciałyby mi podarować Swoje udziału w samochodzie, więc musiałbym spłacić tylko część wuja.

Teraz pytanie czy mogę jednocześnie sporządzić dwie umowy darowizny z mamą i babcią oraz umowę kupna/sprzedaży z moim wujem?

Pozdrawiam
Rafał Stępień

Należałoby zawrzeć dwie umowy - jedna to umowa darowizny pomiędzy Panem a pana babcią i mamą. Druga to umowa sprzedaży z pana wujem. Mogą być zawarte tego samego dnia. Uwaga, jeżeli samochód był nabyty w trakcie trwania wspólności majątkowej pana dziadków to do spadku trafił jedynie udział w wysokości 1/2 we współwłasności samochodu a co za tym idzie udziały w prawie własności samochodu kształtują się następująco:
babcia 1/2 (z tytułu współwłasności małżeńskiej) + 1/6 (z tytułu spadku) =4/6
mama 1/6 (z tytułu spadku)
wuj 1/6 (z tytułu spadku)

Wuj powinien (najlepiej na piśmie) wyrazić zgodę na darowiznę udziału w prawie własności samochodu przez pana babcię i mamę. Także pana babcia i mama powinny (najlepiej na piśmie) wyrazić zgodę na sprzedaż udziału w prawie własności samochodu przez wuja. Brak zgód nie powoduje jednak nieważności takich umów.
Przepis prawny:
art. 1036 Kodeks cywilny
Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

Bardzo dziękuję za tak szczegółową odpowiedź. Rzeczywiście jest tak jak Pan napisał jeśli chodzi o podział tych udziałów.

Chciałbym jeszcze prosić o informację jak sporządzić dobrze umowę sprzedaży / darowiny części samochodu. Jak taki zapis powinien być prawidłowo sformułowany?

Przejrzałem już wiele stron na ten temat, ale wszędzie są tylko zapisy typu, że sporządzenie takiej umowy jest możliwe, ale bardzo rzadko spotykane i żadnych konkretów.

Powrót